fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

”Ska priset variera i landet, Hägglund?”

Publicerad: 16 oktober 2013, 07:34

Ska samma läkemedel ska ha olika pris på olika apotek? Det vill Mikael Hoffmann, chef för Nepi, och två av hans läkarkollegor att politikerna svarar på.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLäkemedelsverketFassApoteksmarknadenLäkemedel

För ett läkemedel som vården bedömer att patienten behöver och därför skriver ut på recept kan priset i dag variera kraftigt för exakt samma vara hos olika apotek. Situationen har uppstått genom en olycklig kombination av två regelverk – läkemedelsreformen 2002 och apoteksomregleringen – och verkar vara okänd bland beslutsfattare, politiker och allmänhet.

Det rör sig om läkemedel som är receptbelagda men inte ingår i högkostnadsskyddet. Sådana läkemedel är vanliga i vården i dag och säljs för många hundratals miljoner kronor årligen. Patienterna får betala hela kostnaden själva.

För dessa läkemedel är prissättning på apotek helt fri och priset finns inte tillgängligt i Fass eller i förskrivarens läkemedelsmodul. Inte nog med att vården inte vet priset på en substans, vården som ska välja substans saknar information om priset på alternativ.

För patienten och vården finns det många skäl att använda dessa läkemedel. När TLV bedömer att kostnaden i förhållande till effekt i genomsnitt är för hög så kan läkemedlet ändå på grund av biverkningar eller andra sjukdomar vara det bästa, eller det enda, för en patient. Företag väljer också att gå ur högkostnadsskyddet för att hindra utbyte på apotek, då utbyte av någon outgrundlig anledning bara är tillåtet mellan läkemedel som samhället betalar.

En prisjämförelse som vi genomfört, och delvis redovisat på  Brännpunkt i Svenska Dagbladet den 11 oktober, visade att billigaste sildenafil (Sildenafil Accord 50 mg 12 st) varierade i pris mellan 300 och 1 139 kr mellan apotekskedjorna.

Undersökningen var besvärlig att genomföra och tog många timmar. Vi hann inte få kontakt med alla apotekskedjor och en apotekskedja vägrade helt att lämna ut prisuppgifter.

Vi tre är i princip positiva till omregleringen av apoteksmarknaden. Omregleringen har lett till en rad förbättringar för patienter, vård, farmaceuter och apoteksverksamhet. Men den har också dåliga sidor som detta exempel där vårdens patienter blir dåligt behandlade kunder på apotek.

Bästa riksdagspolitiker, bäste Göran Hägglund!

■ Var/är det verkligen er avsikt att exakt samma receptbelagda läkemedel ska ha olika priser hos olika apotekskedjor och därmed också på olika orter?
■ Om så – är det acceptabelt att aktuella prisuppgifter och prisjämförelser för läkare och patienter saknas?

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev