Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Skatteplaneringen i branschen granskas

Publicerad: 5 december 2011, 15:31

I april ska Skatteverket ha kartlagt hur apoteken använder ränteavdrag för att skatteplanera.


Nyligen uppmärksammades att vård- och apoteksföretag i Sverige som ägs av riskkapitalbolag för över pengar till lågskatteländer med hjälp av ränteavdrag.

Regeringen beslöt i mitten av november att ge Skatteverket i uppdrag att undersöka hur företag inom välfärdssektorn gör ränteavdrag. Det gäller företag inom skola, vård och omsorg samt apoteksbranschen.

Nu har Skatteverket fått sitt uppdrag skriftligen. Av dokumentet framgår att myndigheten ska vara klar i vår med att kartlägga och analysera hur vanligt det är med skatteplanering, särskilt när det gäller ränteavdrag.

Skatteplaneringen sker genom att moderbolagen, som finns till exempel på Jersey, lånar ut pengar till den svenska rörelsen till höga räntor. Räntekostnaden raderar ut vinsten och kedjorna slipper betala bolagsskatt i Sverige.

I Skatteverkets uppdrag ingår bland annat att ta fram uppgifter om nivå på räntesatserna och storlek på ränteavdragen. Kartläggningen av ränteavdragen ska vara avslutad redan den 30 april.

Förutom denna kartläggning ska Skatteverket även särskilt granska företag inom välfärdssektorn. Uppdraget i sin helhet ska vara klart i slutet av 2012.

”Företag inom den skattefinansierade välfärdssektorn har ett särskilt ansvar att leva upp till företagsetik och god skattemoral”, skriver finansdepartementet i ett pressmeddelande där uppdraget presenteras.

Apotek Hjärtat, vars huvudägare är riskkapitalbolaget Altor, har för 2010 yrkat avdrag för cirka 60 miljoner kronor på så kallade aktieägarlån. Det skulle enligt bolaget spara cirka 16 miljoner kronor i skatt.

”Ägnar vi oss åt avancerad skatteplanering snarare än åt att utveckla apoteksverksamheten? Svaret är nej”, skriver Fredrik Strömholm, styrelseledamot i Apotek Hjärtat, i en debattartikel i tidningen Dagens Industri.

Men trots detta har Apotek Hjärtat tagit fasta på kritiken om ränteavdrag på aktieägarlån i apoteksbranschen och kommer att föreslå att dessa lån omvandlas till vanliga aktier.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev