onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Skippade upphandling och kapade led

Publicerad: 4 september 2015, 12:18

I Jönköping blev man näst intill tvungna att ta över sjukhusapoteket självt. Chefen för läkemedelsförsörjningen i regionen är i dag väldigt nöjd med det.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknadenLäkemedel

Dagens Apotek rapporterade förra veckan att landstinget i Blekinge har bestämt sig för att inte upphandla läkemedelsförsörjningen. I dag är Jönköping det enda landstinget eller regionen som har läkemedelsförsörjningen i egen regi. Det har man haft sedan november 2013.

På frågan hur det har fungerat svarar apotekaren och områdeschefen AnnSofie Fyhr att det har gått över förväntan.

– Eftersom vi har kontroll över hela läkemedelskedjan kan vi vara snabbfotade och jobba med produkterna och sortimentet på ett bra sätt, säger hon.

Ett exempel hon ger är när det uppstår en restsituation.

– Då ser vi det nästan alltid först av alla sjukhusapotek eftersom vi har direktkontakt med grossisten. I andra landsting är det apoteksaktören som först får den informationen och så ska de sedan meddela landstinget, men vi har kapat det ledet.

Skälet till att regionen gick sin egen väg 2013 i stället för att anlita en leverantör var att inga anbud kom in.

– Vi hade fört en diskussion om att pröva att ta över läkemedelsförsörjningen själva och i det läget som uppstod valde vi att göra det i stället för att gå ut i en ny upphandling.

Vad gällde tillstånd var det inte ett så stort steg eftersom landsting har möjligheten att bedriva apoteksverksamhet för slutenvården. Däremot får landsting inte leverera läkemedel direkt till vårdcentraler så den tjänsten är upphandlad av Apoteket AB. Likaså är dostjänsten upphandlad, också den med Apoteket AB som leverantör.

Sjukhusapoteket

På sjukhusapoteket i Jönköping finns cirka 30 anställda, varav 10 är kliniska apotekare. De anställdas arbetsuppgifter innefattar bland annat beredning av extemporeläkemedel och att se till att rätt läkemedel finns i sjukhusavdelningarnas läkemedelsförråd.

Relaterat material

Landsting skippar apotek

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev