Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Skryt om lotion svider i skinnet

Publicerad: 17 augusti 2010, 12:11

Glycerol i en hudlotion kan visst orsaka sveda, tycker IGM som fäller ett företag för att ha hävdat motsatsen.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Lotionen Miniderm innehåller fuktbindaren glycerol, som är ”effektiv utan att svida”. Det hävdade företaget Aco Hud Nordic AB på sin hemsida, samt i ett produktblad för den mjukgörande hudvårdsprodukten.

Men påståendet anmäldes av Schering-Plough. Det framgår tydligt av produktresumén att övergående sveda är en vanlig biverkning av Miniderm, hävdar läkemedelsföretaget.

Läkemedelsindustrins informationsgranskningsman, IGM, håller med Schering-Plough och skriver i sitt beslut att Aco har handlat i strid med god branschsed.

Dessutom har företaget åsidosatt ett tidigare beslut som gällde samma produkt, enligt IGM som ser särskilt allvarligt på detta. Aco har nämligen redan fällts en gång för att ha hävdat att Miniderm ”svider mindre än andra läkemedel vid torr hud”.

Aco tycker att det är olyckligt att uttrycket ”effektiv utan att svida” har tolkats som att lotionen inte svider alls. Syftet var bara att lyfta fram de positiva egenskaperna hos glycerol, framhåller företaget i sitt svar på kritiken.

Det argumentet biter dock inte på IGM, som tycker att det nya påståendet är ännu mer kategoriskt än det tidigare och därför beslutar att fälla Aco Hud Nordic AB.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev