tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

”Slår väldigt hårt mot de små apoteken”

Publicerad: 31 oktober 2012, 14:20

En minskad handelsmarginal med 40 miljoner kronor – klarar de små apoteken det, Fredrik Skepp, ordförande i SOAF, Sveriges oberoende apoteksaktörers förening?

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknadenLäkemedel

– Det här förslaget slår väldigt hårt mot de små apoteken. Vi kämpar ju på redan nu. Vi har små marginaler och dålig lönsamhet. Vi går i konkurs, det kan ju inte ha undgått någon. Så att försämra villkoren för oss är att gå i fel riktning.

Apoteken ska kompenseras med möjlighet att förhandla inköpspris på så kallad icke utbytbar generika. Funkar det som kompensation?

– Vi har ingen förhandlingskraft som det är i dag. Vi betalar mycket mer än andra för OTC och handelsvaror. Att vi då plötsligt skulle få en bra förhandlingssits är ju inte så troligt.

En annan tanke i förslaget handlar om ett nytt, gemensamt söksystem för att hitta var ett läkemedel finns i lager. Hur ser du på det?

– Allt som ökar servicen till patienter är bra. Men jag ser praktiska svårigheter. Och man kan ju misstänka att det innefattar en IT-kostnad, det låter dyrt.

Kommer de små apoteken att överleva?

– Inte alla. Det återstår att se, men vi har det kämpigt. Det som skulle kunna hjälpa oss är om staten, i stället för att lägga pengar på Tillväxtverket, ville finansiera vår förening, SOAF, så att vi kan ha anställda.

Relaterat material

”Utsatta patienter bör slippa byta läkemedel”

40 miljoner kronor mindre i marginal

”Sofia Wallström har inte talat med oss”

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev