Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Små förpackningar kostnadsrisk enligt ny myndighetsrapport

Publicerad: 14 maj 2010, 13:33

Den nya handelsmarginalen gör att apoteken tjänar på att lämna ut mindre förpackningar jämfört med stora. Socialstyrelsen flaggar för det som ett möjligt framtida problem.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Den nya handelsmarginalen på apoteken, som infördes med start i fjol, har som den tidigare dels en fast del, dels en rörlig del som varierar med priset på läkemedlet.

Utöver detta har marginalen förstärkts genom en fast så kallad generikapeng på tio kronor för utbytbara läkemedel.

Systemet gjorde redan före omregleringen att apoteken kunde vinna något på att expediera flera mindre förpackningar snarare än färre större.

Men efter omregleringen har generikapengen ökat den möjliga vinsten på förfarandet något. Dessutom har kommersiella apoteksaktörer med tydligare inslag av vinstmaximering kommit in på marknaden.

Socialstyrelsen nämner expediering av mindre förpackningar som en möjlig kostnadsdrivande effekt av omregleringen i sin prognos för kostnadsutvecklingen på läkemedelsområdet som presenterades i onsdags.

I kostnadsanalysen bortser man dock från denna faktor, eftersom den än så länge är svårbedömd.

Har ni märkt någon sådan här effekt hittills?

– Vi har inte märkt någon skillnad jämfört med hur det såg ut före omregleringen. Men vi följer utvecklingen av handelsmarginalens effekter. Vid behov kan handelsmarginalens konstruktion ändras, säger Peter Skiöld, analytiker på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, och medlem i referensgruppen bakom Socialstyrelsens rapport.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev