tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Småbutiker slutar sälja receptfritt

Publicerad: 31 oktober 2012, 09:49

En fjärdedel av småbutikerna i Helsingborg som testat att sälja receptfria läkemedel har redan slutat.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Det är dyrt och krångligt för småbutikerna att sälja receptfria läkemedel. Runt 100 handlare i Helsingborg tog ändå chansen för tre år sedan. Men långt från alla har lyckats att göra det lönsamt, rapporterar Helsingborgs Dagblad. En fjärdedel av handlarna har gett upp.

– Det kan ha att göra med att läkemedelsförsäljningen är krävande, speciellt för mindre handlare. Tillsynen är lite bökig och det finns mycket regler, rutiner och pappersarbete att hålla ordning på, säger Gunilla Olsson, enhetschef på Helsingborgs tillsynsenhet till tidningen.

Till det kommer avgifter som är lika för alla, oavsett om det gäller en stormarknad eller en liten servicehandel. Läkemedelsverket tar ut en avgift på 1 600 kronor om året och kommunen vill ha 2 000 kronor om året för sin tillsyn.

– För en liten butik som den här blir det hopplöst, säger Mohammad Haghighi, som driver Tågaborgs livs, till Helsingborgs Dagblad.

Han testade att sälja receptfritt under ett års tid, till en blygsam vinst och lade ner när myndigheterna vill ha in högre avgifter.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev