Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Smygande start för farmaceutrapporter

Publicerad: 9 november 2012, 13:19

Farmaceuter har fått delta i biverkningsrapporteringen sedan i juli i år. Hittills har apoteksfarmaceuter rapporterat 37 fall till Läkemedelsverket.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

När det gäller rapportering av läkemedelsbiverkningar kan farmaceuter numera delta på samma villkor som övrig sjukvårdspersonal. Det var en ändring som Sveriges Apoteksförening välkomnade.

– Vi tror att farmaceuter många gånger har en bättre helhetsbild än vad många läkare har. Vi träffar inte sällan patienterna oftare, sade Inger Näsman, ordförande i kvalitetsrådet i samband med ändringen.

Läkemedelsverket får in cirka 5 000 biverkningsrapporter från den svenska sjukvården på ett år. Under de dryga fyra månader som farmaceuter har deltagit i rapporteringen har yrkesgruppen skickat in 58 rapporter. Av dem kommer 37 stycken biverkningsrapporter från farmaceuter ute på apotek, resterande rapporter är från kliniska farmaceuter som deltar i läkemedelsgenomgångar.

– Det verkar inte ha blivit någon stor grej. Apotekspersonalen har inte tid. Dessutom tror jag inte att patienter går till apoteket för att rapportera sådant, säger Lennart Waldenlind, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Ett skäl tror han är att apoteken inte har lokaler som riktigt lämpar sig för konfidentiella samtal.

– Kanske behöver apoteken eller professionen tänka över hur det här arbetet ska underlättas. Lagen ger dem utrymme, nu handlar det om att göra det möjligt också.

Relaterat material

Biverkningsrapport ska bli enklare

Farmaceuter får rapportera biverkningar

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev