Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Snart nära 400 nya apotek

Publicerad: 8 september 2011, 13:12

APOTEKSMÄSSAN 2011 Antalet apotek som fått tillstånd är nu 359 fler än före omregleringen. Och ytterligare 34 ansökningar väntar.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Fram till i måndags hade Läkemedelsverket godkänt totalt 1277 apotekstillstånd. Det berättade Anna Beckman Gyllenstrand från myndighetens inspektionsenhet under sin föreläsning i dag, onsdag, på Apoteksmässan i Kista i norra Stockholm.

Vid tiden för omregleringen fanns det 918 apotek i Sverige. Att ett apotek fått tillstånd betyder dock inte nödvändigtvis att det redan har öppnat.

– Ett fåtal apotek har också stängt, men dem kan man räkna på ena handen, sade Anna Beckman Gyllenstrand till Dagens Apotek.

Om de 34 nya ansökningarna godkänns betyder det att närmare 400 nya apotek fått tillstånd att öppna i Sverige.

– Det har hittills bara hänt en gång att vi har avslagit en ansökan, berättade Anna Beckman Gyllenstrand under föreläsningen.

Hon talade under den halva temadag som riktade sig speciellt till apotekschefer och läkemedelsansvariga. Just byte av läkemedelsansvariga är en sådan sak som apoteken ska rapportera in till Läkemedelsverket, något som håller myndigheten sysselsatt.

– Jag börjar undra om inte alla apotek har bytt läkemedelsansvarig vid det här laget, sade Anna Beckman Gyllenstrand.

Däremot har bara 70 anmälningar om allvarliga brister i apotekens verksamhet kommit in till Läkemedelsverket.

– Det är inte så jättemånga, jag hade nog trott att de skulle vara fler, sade Anna Beckman Gyllenstrand.

Vanliga brister är att apoteken registrerat fel läkemedel när kunden haft med sig ett gult recept, att kunden fått fel dospåse eller att en etikett hamnat på fel förpackning. Den sista punkten är en källa till oro för Läkemedelsverket.

– Här är vi lite oroliga över att man brister i den farmaceutiska färdigställandeprocessen.

Det varierar mycket mellan kedjorna hur många anmälningar som kommer in. Men många anmälningar är ett positivt tecken som visar att företaget arbetar aktivt med frågorna, anser Anna Beckman Gyllenstrand.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev