Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Socialstyrelsen vill se en tidig och intensivare diabetesvård

Publicerad: 7 maj 2009, 08:17

Nydiagnostiserade diabetiker ska behandlas tidigare och kraftfullare än förut. Det förslår Socialstyrelsen som i dag, torsdag, presenterar sina nya nationella riktlinjer för diabetesvården.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

– Vi lyfter fram det eftersom det finns ett så starkt stöd för att ett lågt HbA1c har stor påverkan på såväl långsiktiga effekter på ögon som på risken för hjärt-kärlsjukdom och förtida död, säger överläkare Mats Eliasson, som har varit prioriteringsordförande i arbetet med de nya riktlinjerna.

Det är första gången på tio år som Socialstyrelsen ger ut nationella riktlinjer för diabetesvården. Och för första gången prioriterar myndigheten mellan olika åtgärder.

Tidig och intensiv behandling av nydiagnostiserade diabetiker hamnar högt på önskelistan.

– Intensivbehandlingen kan bestå av läkemedel, gruppbehandling eller motion. Det spelar inte så stor roll, det viktiga är att HbA1c blir så lågt som möjligt. Men diabetiker som haft sin sjukdom en längre tid ska man inte pressa lika hårt, eftersom det finns studier som tyder på att det till och med kan vara farligt att försöka normalisera deras blodsocker, säger Mats Eliasson.

Läkemedel prioriteras alltså högt. Men: De nya och dyra läkemedlen är inte effektivare än de gamla, konstaterar Socialstyrelsen.

– De nya läkemedlen, som DPP-4-hämmare och GLP-analoger, är ungefär lika effektiva som de gamla, men de är mellan 4 och 16 gånger dyrare, säger Mats Eliasson.

Andra åtgärder som Socialstyrelsen prioriterar högt är exempelvis multidisciplinära team för att ta hand om patienter med svåra fotproblem och gruppbaserad utbildning under ledning av personal med ämnesspecifik och pedagogisk kompetens.

Läs mer:

”Nationella riktlinjer för diabetes-vården” (preliminär version i PDF-format)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev