Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Sömnstudie från Apoteket

Publicerad: 28 juni 2011, 10:23

En tredjedel av Sveriges befolkning lider av ihållande trötthet, enligt en undersökning som Apoteket AB gjort.


Apoteket AB har genomfört en ny undersökning, kallad Apotekets Hälsopuls. Syftet är enligt företaget att ”uppmärksamma människor på viktiga frågor om hälsa och att förmedla kunskap och stöd till levnadsförändringar.”

Undersökningens resultat förvånar inte stressforskaren Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi vid Stockholms universitet och Karolinska institutet.

– Det går i linje med tidigare studier. Dessa visar dessutom att vi i Sverige är tröttare än i andra länder. Vi ligger också i topp vad gäller andelen sömnstörda, säger han till nyhetsbyrån TT.

Apoteket AB har genomfört en riksrepresentativ studie under våren 2011, i samråd med bland andra Torbjörn Åkerstedt.

I undersökningen svarar tre av tio att de ofta eller alltid upplevt ihållande trötthet under de tre senaste månaderna. Resultatet är ”ett tydligt tecken på att det är dags att ändra sina levnadsvanor”, skriver Apoteket AB i ett pressmeddelande.

Torbjörn Åkerstedt håller dock inte med om att övervikt och brist på motion är den främsta förklaringen till att så många svenskar är trötta.

– Den största komponenten är i stället de samhällsförändringar som ägde rum på 1990-talet. Organisationerna slimmades och det krävdes mycket mer av människor. Många fick inflytande, men också mer ansvar, vilket är svårt att hantera för en del, speciellt när det går dåligt, säger han till TT.

I samband med presentationen av undersökningen marknadsför Apoteket AB ett internetbaserat KBT-program mot sömnproblem samt en bok med sömnråd.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News