Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag09.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

”Spännande att vara med i den stora förändringen”

Publicerad: 19 Maj 2017, 12:16

Möjligheter till många fler framtida nya digitala tjänster lockar farmaceuten Erik Hartgerink till e-handeln.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

– Det är spännande att få vara med i början av den stora förändringen av apoteksmarknaden där allt nu går mot en allt större digitalisering, säger Erik Hartgerink, som är chef för Lloyds e-handelsapotek i Garnisonen i Stockholm.

– E-handel är något helt nytt och kommer att utvecklas mycket i framtiden med möjligheter till många fler nya digitala tjänster. Det är vad som lockar mig mest med att jobba på ett e-handelsapotek jämfört med att enbart arbeta i ett vanligt öppenvårdsapotek, fortsätter han.

Holländaren Erik Hartgerink har jobbat sedan 2013 inom Lloyds och är i dag en av totalt fem anställda farmaceuter på kedjans apotek i Garnisonen. Det är ett kombinerat e-handels- och öppenvårdsapotek.

Vilka utmaningar ser du i ditt arbete på e-handelsapoteket?

– Som farmaceut måste jag tänka på ett annorlunda sätt när jag inte har kunden framför mig. Då har man ju inte samma kontakt med kunden, som i ett vanligt apotek, utan får lösa kommunikationen via e-post eller telefon.

När Lloyds nätkunder lägger in sina beställningar får de som vill möjlighet att prata med en farmaceut. Rådgivningen kan också skötas med mejlkontakt.

– Rådgivningen till nätkunderna är på ungefär samma nivå som till våra vanliga apotekskunder. Skillnaden är att de flesta kunder som använder e-handel har använt läkemedlet som de köper via nätet under en längre period.

Erik kan inte säga om det finns läkemedel som kedjans kunder oftare beställer via nätet

– Jag kan nog se att e-handel är relevant för alla kunder oavsett var man bor, i såväl storstad som landsbygd.

Alla Lloyds nätkunder får gratis leverans och kan själva välja leveranssätt. I Stockholm kan patienter som efter läkarbesök akut måste börja ta antibiotika få det gratis och omgående hemlevererat med budleverans. Just leveranssätten är något som kan utvecklas av apoteken utifrån vad nätkunderna vill ha, anser Erik.

– I Stockholm kan våra nätkunder också välja att till exempel få så kallad frukostleverans – det beställda läkemedlet kommer då med morgontidningen. Den typen av leveranstjänst skulle vi framöver också kunna erbjuda i andra storstäder.

Ett annat sätt är att skicka medicinerna är i så kallade brevlådepaket, som levereras hem till kundens brevlåda. Men större paketet måste alltid hämtas ut i ett utlämningsställe, det gäller också narkotikaklassade och beroendeframkallande läkemedel. De senare måste e-handelsapoteket skicka som rekommenderad försändelse, som kunden måste signera för att kunna hämta ut.

Relaterat material

”E-handeln utmanar min farmaceutiska kompetens”

Många farmaceuter lockas till växande e-handel

BOEL HALLDÉN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev