söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Stängt apotek får öppna igen

Publicerad: 30 mars 2023, 10:26

Läkemedelsverket meddelade på torsdagen att det upphäver beslutet om att tillfälligt stänga ett apotek i Stockholm.

Foto: Läkemedelsverket

Ett apotek i Stockholm får grönt ljus av Läkemedelsverket att öppna dörrarna igen efter att myndigheten stängt ner verksamheten på grund av upptäckta brister.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsverketApoteksmarknaden

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Läkemedelsverket upphäver därmed sitt eget beslutet att tillfälligt stänga apoteket, som drivs av ett fristående apoteksbolag. Beskedet kom efter att myndigheten konstaterat att bolaget har vidtagit adekvata åtgärder för att verksamheten kan bedrivas på ett patientsäkert sätt.

Läs också: Apoteken expedierar fler recept

”Efter en ny granskning bedömer Läkemedelsverket att apoteket har förutsättningar för att åter kunna bedriva verksamhet”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Apoteket har varit stängt sedan den 14 februari, efter att Läkemedelsverket vid en inspektionen hittat ”en rad brister i verksamheten”. Med hänvisning till sekretess ville myndigheten inte i detalj berätta vilka avvikelser som hade upptäckts.

Det är ytterst ovanligt att ett apotek tvingas stänga ner verksamheten på grund av allvarliga brister. Sedan omregleringen år 2099 har det bara hänt vid ett fåtal tillfällen, skriver Läkemedelsverket. Så sent som den 20 mars stängde Läkemedelsverket ett apotek i Haninge kommun.

Vid senaste årsskiftet fanns drygt 1 400 apotek i Sverige.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev