måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Staten kan få ansvaret för utgångna Tamiflukapslar

Publicerad: 11 juni 2009, 07:26

Om Sverige drabbas av en pandemi kan befolkningen komma att få ett utgånget läkemedel. Men riskerna med att staten då ska ersätta patienter som drabbas av biverkningar måste först utredas.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknadenLäkemedel

Stora delar av det svenska lagret av de antivirala läkemedel som ska användas vid en pandemi passerar under nästa år sitt hållbarhetsdatum. Bland annat går 725 000 förpackningar 75 mg Tamiflu (oseltamivir) ut i februari 2010. Regeringen har därför givit Socialstyrelsen och Läke­medels­verket i uppdrag att utreda hur detta ska hanteras. I en första delrapport pekar myndigheterna ut tre huvudalternativ:

1. Förstör utgångna läkemedel och köp nya, vilket är det dyraste alternativet.

2. Betala tillverkaren för att reprocessa läkemedlet. Detta kan göras med Tamiflu eftersom tillverkaren Roche utvecklat en metod för att återvinna den aktiva substansen från kapslar vars hållbarhet håller på att gå ut. För halva priset av ett helt nytt läkemedel får man förnyad och lika lång hållbarhet, fem år.

3. Behåll läkemedlen efter att hållbarhetstiden gått ut och testa årligen att de fortfarande är användbara. Detta är det billigaste alternativet, men problemet är att det producentansvar som normalt ligger hos tillverkaren måste tas över av någon annan, troligen svenska staten. Konsekvensen blir att patienter som drabbas av biverkningar kan kräva ersättning av staten och inte via den läkemedelsförsäkring som finansieras av läkemedelsindustrin.

I den rapport som nu lämnats till regeringen ägnas det tredje alternativet störst utrymme och intrycket är att det är huvudspåret.

– Det var det som regeringen ville ha utrett först och snabbast, vilket kan ha att göra med att inköp av läkemedel är en stor investering och att det skulle innebära en mindre investering om man behåller det läkemedel som finns i lager, säger Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen, som betonar att det är regeringen som beslutar i frågan.

Hur mycket de olika alternativen kostar är sekretessbelagt av hänsyn till de inblandade företagen. Men de läkemedel som går ut under de närmaste åren motsvarar ungefär halva det svenska lagret och kostade för knappt fem år sedan 260 miljoner kronor.

Enligt Anders Tegnell är dagens hållbarhetstid på de antivirala läkemedlen på fem år för kort.

– I USA har den förlängts till sju år, så att läkemedlen är hållbara i sju till åtta år är helt klart. Men problemet är att tillverkarna inte kan tala om exakt hur länge de håller, säger han.

Vad händer med Tamiflu som blivit för gammalt?

– Inget farligt. Det sker ingen omvandling eller bakteriebildning. Det som inträffar är att den verksamma substansen bryts ner och läkemedlet förlorar sin effekt, vilket ju i och för sig är allvarligt.

Enligt rapporten kommer de årliga testerna att säkerställa att det utgångna läkemedlet fortfarande är potent.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev