onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Stopp för Apoteket AB

Publicerad: 23 april 2012, 12:35

Statliga Apoteket AB får inte öppna nya apotek om kedjan har över 36 procent av marknaden. Och den andelen ska beräknas på omsättning.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

På torsdag hålls bolagsstämma för Apoteket AB och då ska beslut om nya ägaranvisningar klubbas. I januari föreslog konsultbyrån KPMG i en rapport ett etableringsstopp för den statligt ägda apotekskedjan.

Av förslaget till de nya ägaranvisningarna framgår det att staten tagit KPMG:s rapport på allvar. Apoteket AB ska i fortsättningen inte få öppna nya öppenvårdsapotek så länge bolagets marknadsandel överstiger 36 procent. Denna marknadsandel ska beräknas på omsättning, det vill säga hur mycket pengar bolaget säljer för på ett år.

Hur Apoteket AB ska beräkna sin marknadsandel har varit omdebatterat. Kedjan har utgått från antalet apotek, medan konkurrenter krävt att marknadsandelen ska baseras på just omsättning.

Enligt KPMG:s beräkningar har Apoteket AB redan en marknadsandel på 36,5 procent om den beräknas på omsättningen.

Förra året öppnade Apoteket AB i genomsnitt ett nytt apotek varannan vecka. Men innan marknadsandelen har fastställts blir det inga fler, enligt förslaget till nya ägaranvisningar.

Först ska kedjans marknadsandel för andra kvartalet i år mätas. Om den överstiger 36 procent får Apoteket AB nöja sig med de befintliga apoteken.

Marknadsandelen definieras som kedjans del av omsättningen på hela öppenvårdsapoteksmarknaden efter att mervärdesskatten dragits av. Omsättningen gäller både receptbelagda och receptfria läkemedel som kunderna köper, samt de läkemedel som apoteken säljer till privata vårdföretag och förskrivare. Även franchiseapotekens omsättning räknas med.

Däremot ska inte dosläkemedel, distanshandel eller hemofililäkemedel räknas in i marknadsandelen.

De nya begränsningarna av hur Apoteket AB får öppna apotek ska gälla fram till dess att något annat apoteksföretag blir större än den statliga kedjan. Som längst föreslås de dock gälla till den 30 april 2014.

Relaterat material

”Mycket bra underlag”

Har dialog med ägaren

Stopp för Apoteket föreslås i ny rapport

Statligt ägande får kritik

Den statliga jätten spinner på sitt nät

Ingen kan tolka regeln

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev