Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Stopp för oförsäkrade läkemedel

Publicerad: 13 mars 2013, 11:20

Apoteken ska omedelbart börja avstå från att ingå avtal med parallellimportörer av läkemedel som inte är med i Läkemedelsförsäkringen. Sveriges apoteksförening har tagit saken i egna händer och fått till en branschöverenskommelse.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Apoteken har en längre tid kastat otåliga blickar mot staten om en eventuell reglering av Läkemedelsförsäkringens omfattning. De senaste åren har problemet med oförsäkrade läkemedel främst handlat om försäljning av läkemedelskopior inom ramen för generikasystemet. På den punkten har apoteken inget att säga till om eftersom de är skyldiga enligt lag att tillhandahålla produkterna. Men den nuvarande Läkemedels- och apoteksutredningen har visat att det förra året såldes hundratusentals parallellimporterade produkter som inte omfattas av försäkringen.

Nu ska apoteken som är anslutna till Sveriges apoteksförening få stopp på försäljningen genom att vägra ingå avtal med parallellimportörer av läkemedel som inte är med i försäkringen.

– Vi tar ansvar för den del vi kan ta ansvar för och sopar rent framför vår egen dörr, säger Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening, till Dagens Apotek.

Enligt honom handlar överenskommelsen om att stärka förtroendet för apoteksbranschen och att kunderna inte ska känna sig oroliga.

– Det här ska bidra till att kunderna inte går från apoteket med ett oförsäkrat läkemedel, säger Johan Wallér.

Vad är risken med att ett läkemedel inte omfattas av Läkemedelsförsäkringen?

– Att försäkringsskyddet inte är lika för de patienter som skadas. Det händer inte särskilt ofta, men när det väl händer och medier skriver om det så väcks många frågor och oro hos apotekskunderna, säger Johan Wallér.

Förra året såldes totalt 83 miljoner läkemedelsförpackningar i Sverige. Inom ramen för generikasystemet byttes drygt 2 miljoner förpackningar till en vara som stod utanför försäkringen. Lite färre än 160 000 förpackningar, som var föremål för utbyte på apotek, var parallellimporterade produkter som stod utanför försäkringen.

CHRISTOFFER NILSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev