Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Stoppa tjuven med trevlighet

Publicerad: 9 september 2010, 13:50

APOTEKSMÄSSAN 2010 En bra försäljare är den duktigaste tjuvjägaren, enligt Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund.


När konkurrensen mellan apoteken ökar måste varorna exponeras mer. Därmed kommer svinnet att öka, tror branschorganisationen Svensk Handel.

– Jag har jobbat med era produkter, så jag vet hur attraktiva de är, sade Dick Malmlund under sitt föredrag på torsdagen.

Han mindes huvudvärkstabletter och nikotinplåster som de populäraste varorna att stjäla under monopolets tid. Och hygienprodukter ligger på topplistan över stöldbegärliga varor i all detaljhandel. Inte minst eftersom de stulna varorna köps in av mindre nogräknade handlare.

I dag utgör svinnet i detaljhandeln i genomsnitt 1,45 procent av omsättningen.

– Det bästa sättet att stoppa stölder är inte att vara en duktig tjuvägare, utan att vara en duktig försäljare, sade Dick Malmlund.

Är det något tjuvar avskyr är det nämligen en engagerad och uppmärksam personal. Tag ögonkontakt och erbjud er hjälp om någon uppträder misstänkt, rekommenderade Dick Malmlund.

Att avgöra på utseendet vem som är en tjuv går inte. Däremot kan man ofta se på människors beteenden vad de är ute efter.

– En kund har fokus på varorna, en tjuv har fokus på er, förklarade Dick Malmlund.

Det är inte heller kunder som ligger bakom alla stölder. Städare, hantverkare, väktare och chaufförer står också för en betydande del av svinnet.

Dick Malmlund rekommenderade all apotekspersonal att vara noga med att kontrollera leveranserna, så att inte förpackningarna har vittjats under transporten.

– Man skär alltid upp kartonger i botten och stjäl några stycken produkter – inte ett helt kolli, för då blir det så uppenbart, sade Dick Malmlund.

Han berättade också om en städerska som på några månader lyckades stjäla 98 kostymer från en butik han ansvarade för, genom att helt enkelt sätta på sig dem och gå hem.

– Då kan ni tänka er hur mycket man får med sig ut av era små föremål, sade Dick Malmlund.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev