Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Stor bakläxa på skatten

Publicerad: 20 februari 2013, 10:13

Medstop och Apotek Hjärtat får underkänt av Skatteverket för sina stora ränteavdrag på internlån.


Efter en utredning beslutade Skatteverket före årsskiftet att upptaxera flera koncerner inom vård och omsorgssektorn. Två av dem var de riskkapitalbolag-ägda apotekskedjorna Medstop och Apotek Hjärtat, skriver Dagens Industri.

Båda bolagen har använt klassiska och kritiserade riskkapitalupplägg i samband med köpen av apotekskluster. I samband med köpen har riskkapitalbolagen lånat pengar internt inom koncernerna. Skatteverket anser att internräntorna var för höga och ger dem underkänt.

Skatteverket anser att Medstops ränta på 15 procent ska räknas ner till marknadsränta på 8 procent. Det betyder att Skatteverket vägrar Medstop avdrag på 47 miljoner kronor.

Sebastian Ehrnrooth, styrelseledamot i Medstop och anställd av ägarbolaget Segulah, bekräftar för Dagens Industri att företaget avser att överklaga Skatteverkets beslut.

Apotek Hjärtat nekas avdrag på interna lån på 57,8 miljoner kronor och intäkterna skrivs upp med motsvarande belopp. Även Apotek Hjärtat uppger för Dagens Apotek att företaget har för avsikt att överklaga Skatteverkets beslut.

Relaterat material

Skatteplaneringen i branschen granskas

Miljonvinster försvinner med ränteavdrag

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News