Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Stor förvåning på TLV

Publicerad: 6 februari 2009, 11:01

Stämningen är dämpad och förvåningen stor på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, efter beskedet om att generaldirektör Ann-Christin Tauberman tvingas sluta.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Personalen på TLV blev häromdagen kortfattat informerad om chefsbytet av Karin Johansson (kd), statssekreterare på socialdepartementet.

– Stämningen är mycket dämpad och alla är mycket förvånade. Ann-Christin Tauberman är oerhört stark som person och har till stor del byggt upp den här myndigheten. Det jag reagerar mest på är att man behandlar en människa på det här sättet, det bör inte få ske, säger en anställd på TLV till Dagens Apotek.

Flera källor gör bedömningen att entledigandet ytterst berott på oenighet kring utformningen av apotekens handelsmarginal. TLV fick i december i uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag till beräkningsmodell för denna. Myndigheten tog fram ett preliminärt förslag som man presenterade för socialdepartementet – men detta förslag ska inte ha uppskattats.

– Det gynnade inte apotekskedjorna tillräckligt mycket. Men det kan förstås ha legat annat bakom avsättningen också, säger en anställd på TLV till Dagens Apotek.

– Troligen blir arbetet med handelsmarginalen nu ett beställningsjobb. En modell lär tas fram som gynnar apotekskedjorna mer. Det finns en risk för att vår nya chef blir en marionett i den här frågan, säger en annan TLV-tjänsteman.

I går kunde Dagens Apotek avslöja att Ann-Christin Tauberman tvingas avgå och efterträds av Gunilla Hulth-Backlund. Ann-Christin Tauberman gör sin sista arbetsdag i dag, fredag.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev