Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Stor risk att Apoteket inte får expandera på ny marknad

Publicerad: 4 juni 2009, 09:42

Omstruktureringsbolaget, OAB, borde ha skapat ett stort kluster till och därmed minskat Apoteket AB:s marknadsandel mera. Nu riskerar företaget bli för starkt och därmed inte kunna expandera fritt, anser Dag Johannesson, konsult och tidigare chefsjurist i monopolbolaget.


Ämnen i artikeln:

Farmaci

OAB:s beslut i början av maj innebär att Apoteket AB får behålla öppenvårds- och expeditionsapotek på sjukhus som motsvarar en marknadsandel på omkring 35 procent, sett till antalet apotek.

Dessutom behåller företaget samtliga sjukhusapotek inom dotterbolaget Apoteket Farmaci.

Dag Johannesson, konsult i bolaget Samhällsinsikt och tidigare mångårig chefsjurist i Apoteket AB, menar att Apoteket riskerar att bli för starkt på den nya marknaden.

– OAB borde ha lagt in ytterligare ett nationellt storkluster utöver de två man skapade. Det skulle ha gett ”rest-Apoteket” en marknadsandel på 20–25 procent, säger han.

– Med det nuvarande läget kommer Apoteket att få många ögon på sig från konkurrenter och konkurrensvårdande myndigheter, som kommer att leta efter tecken på missbruk av bolagets dominerande ställning.

En för stor dominans riskerar att begränsa Apotekets handlingsfrihet på den nya marknaden.

– Apoteket är livrädda att få en våt filt över sig, men med det läge som nu uppstått riskerar man faktiskt att hamna under den filten, säger Dag Johannesson.

– Det socialminister Göran Hägglund sagt i frågan är oroande. Han har uttryckt att det bara är en tidsfråga innan konkurrenterna kommer ikapp. Det kan tolkas som att han inte ser några problem med att Apoteket inte får expandera, men ett sådant läge vore mycket olyckligt för företaget, säger Dag Johannesson.

Ämnen i artikeln:

Farmaci

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev