Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Stora apotek saknar bud

Publicerad: 23 februari 2010, 17:36

För 38 av småföretagarapoteken som ska överföras till Apoteksgruppen i mars inkom inga bud från potentiella köpare. De "budlösa" apoteken är i flera fall stora.


Fram till den 12 februari fanns möjligheten att lägga bud på 146 statliga apotek i det så kallade småföretagarklustret. Som Dagens Apotek kunde berätta förra veckan lämnades det in bud på 112 av dessa.

På 34 apotek inkom alltså inga bud. Dessutom var fyra apotek som Dagens Apotek rapporterat tidigare bortlyfta från budgivningsprocessen, eftersom de hade ett stort förändringsbehov.

– Kan man säga något om de apotek som inte fått bud så är det att det finns en del rätt stora apotek i denna grupp. Det finns dock inget geografiskt mönster för dessa apotek, förutom att det handlar om få apotek i storstadsregionerna. Vi funderar nu på hur vi ska gå vidare med dessa apotek, det troliga är en ny försäljningsomgång efter sommaren, säger Claes Kjellander, projektledare på Omstruktureringsbolaget, OAB.

Den 15 mars förs apoteken i småföretagarklustret över till den nya apotekskedjan Apoteksgruppen.

OAB har inte bestämt i vilken ordning som överföringarna till enskilda entreprenörer av apotek som fått bud kommer att ske.

– Vi överväger nu hur vi ska sekvensera detta. Processen som återstår innehåller ytterligare genomgångar av buden, begäran om kompletteringar, kreditvärdering och utlåning av medel, intervjuer, apoteksbesök och slutligen underskrift och tillträde. Vi siktar på att de första tillträdena kan ske i juni.

Ni har redovisat antal bud och antal apotek som fått bud. Men hur många budgivare handlar det om?

– Jag kan inte redovisa den siffran i nuläget, bland annat eftersom det är svårt att definiera begreppet budgivare, personer kan ju kan ingå i olika konstellationer. Men jag kan säga att det är ett ganska stort antal personer som lagt bud, men som inte kommer att få köpa eftersom buden inte räckt till. Trycket på apoteken i storstadsområdena har som sagt generellt varit betydligt större än på apotek på landsbygden.

Hur stor andel av budgivarna har farmaceutisk bakgrund?

– Det har jag inte koll på i nuläget, säger Claes Kjellander.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev