Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Stora askar inget problem för Tamro

Publicerad: 4 mars 2016, 08:55

Foto: Thinkstock

Tamro förstår att apotek reagerar på läkemedelsförpackningar som är onödigt stora i förhållande till innehållet. Fast detta är inget som distributören kan påverka.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Det är läkemedelsbolagen själva som utformar sina askar. Tamro har inget med saken att göra och kan således inte kommentera vilka bedömningar tillverkarna gör i valet av förpackning.

– Det kan ju finnas relevanta skäl till att utforma förpackningarna på ett visst sätt. En tillverkare får ju dessutom betala för de volymer man transporterar från fabrik till apotek, vilket sannolikt innebär att förpackningarna generellt utformas på ett så optimalt sätt som möjligt, säger Pontus Moberg, chefsjurist på Tamro, till Dagens Apotek.

Enligt honom kan bolaget hantera såväl superstora som pyttesmå förpackningar utan några problem. Tillverkarna får dock betala därefter.

– Våra ersättningsmodeller innehåller en värdering av förpackningens utformning och storlek, och vi har kapacitet i våra lager för att hantera alla våra uppdragsgivares produkter. Men självklart är det så att onödigt stora förpackningar driver onödiga resurser och i slutänden påverkar miljön negativt i och med att vi fraktar luft på våra vägar. Vi kan dock inte bedöma om det finns ett sådant problem i dag, säger Pontus Moberg.

Relaterat material

Apotekare ryter till om jätteask

Helt okej med onödigt stora askar

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev