Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Stora kedjor inte bättre på hanteringen av nikotinmedel

Publicerad: 18 maj 2009, 13:43

Kritiken för slarv med försäljning av nikotinläkemedel gäller antagligen inte de stora butikskedjorna, anser Thomas Svaton, vd för Svensk dagligvaruhandel. Men det gör den visst, meddelar Läkemedelsverket.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Dagens Apotek kunde tidigare i dag berätta att det finns stora brister kring rutiner vid försäljningen av nikotinläkemedel i handeln.

I en rapport från Läkemedelsverket påtalas brister i egenkontrollprogram, dokumentation, arkivering, skyltning med mera.

Thomas Svaton, vd för branschföreningen Svensk dagligvaruhandel, har dock svårt att tro att bristerna skulle gälla några av de stora kedjorna inom dagligvaruhandeln.

– Det skulle förvåna mig om det var problem med reklamationer och indragningar, de rutinerna är så väl etablerade i en kedjedriven butik i dag. Jag kan dock inte kommentera hur det går till på andra försäljningsställen som sträcker sig utanför vår kontroll och kommunikation.

Han menar att det i en kedjedriven butik i dag finns väletablerade system för försäljning av ålderskontrollerade varor så som öl och tobak. Andra försäljningsställen kanske inte har någon erfarenhet av, och därmed inte några utarbetade rutiner för, den typen av försäljning, menar han.

– Det som skiljer försäljningen av öl och tobak från nikotinläkemedel är inrapporteringen av statistik. Jag skulle bli förvånad om de stora kedjorna inte rapporterat, allt är så datoriserat och integrerat i dag så det borde ske utan problem, säger Thomas Svaton.

Något som han själv sett ute i dagligvaruhandeln är att det ibland finns brister i skyltningen kring nikotinläkemedlen.

– Det har stått att produkterna kräver ålderskontroll, men det har i vissa butiker saknats en tydlig skylt med ”Läkemedel”, säger han.

I Läkemedelsverkets rapport står det att ”inga skillnader fanns i avvikelsernas karaktär som kan härledas till verksamhetens art eller omfattning”.

Enligt Johanna Lindholm, inspektör på Läkemedelsverket, var de flesta av de 18 granskade försäljningsställena utanför apotek i undersökningen just butiker som ingick i större kedjor.

– De större kedjorna klarade sig inte bättre. Allmänt hade de flesta en bra förståelse för ålderskontrollen, men många blev förvånade när vi tog upp att det fanns ytterligare regler, berättar hon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev