Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Stort tryck på utbildningar till apotekstekniker

Publicerad: 10 december 2015, 10:43

Foto: Thinkstock

Utbildningen till apotekstekniker var förra året en av de YH-utbildningar som det var störst konkurrens om platserna på.


För första gången har Myndigheten för yrkeshögskolan, Myh, tagit fram statistik över hur många behöriga personer som har sökt till de olika yrkesutbildningarna. Tidigare har myndigheten enbart sammanställt uppgifter från de olika lärosätena om hur många som har sökt men då har Myh inte kunna se vilka personer som har sökt samma utbildning på flera ställen och hur många av de sökande som har haft behörighet.

Den nya statistiken som myndigheten redogör för visar att det var 1 142 behöriga sökanden till någon av de fem apoteksteknikerutbildningar 2014. Det innebär att det var sju sökande per plats.

Så hård konkurrens om platserna var det inte för någon annan av utbildningarna inom området hälso- och sjukvård. Totalt sett var apotekstekniker den utbildning med fjärde högst söktryck.

Den utbildning med allra högst söktryck av yrkesutbildarna var den till lokförare.

I vår startar inte något program för apotekstekniker då Myh bedömt att behovet inte är tillräckligt stort. I januari blir det klart om några, och i så fall vilka, lärosäten som får hålla i apoteksteknikerutbildningar som startar hösten 2015 eller våren 2016.

Relaterat material

Många hör av sig till teknikerutbildningarna

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev