Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Stort uppsving för värktabletter på apotek

Publicerad: 10 februari 2016, 12:13

Apotekens försäljning av paracetamol har skjutit i höjden sedan staten satte stopp för köp i vanliga butiker i slutet av förra året.


Sedan den 1 november 2015 får värktabletter med paracetamol, som Alvedon och Panodil, bara säljas på apotek. Den som har ont är därmed hänvisad till apotekskedjorna för att få lindring. Och det märks tydligt ute på apoteksgolven.

Apoteksgruppen noterar en volymökning av tablettförsäljningen i november och december 2015 med 50 procent jämfört med samma månader 2014.

– Nu i januari var den 40 procent högre, vilket verkar rimligt då kunderna säkert hittar en del andra alternativ i dagligvaruhandeln, säger Maria Mårfält, marknads- och kommunikationschef hos Apoteksgruppen, till Dagens Apotek.

Även Lloyds har de senaste månaderna sett en tydlig försäljningsökning av paracetamol. Detsamma gäller hos Apoteket AB.

– Tydligt för både Apoteket AB och hela egenvårdshandeln är att man tappar i försäljning av paracetamol när man ställer 2014 mot 2015. Därefter ökar det markant, och högst är ökningen i november när paracetamol kliver ur dagligvaruhandeln, säger Maria Andersson, pressansvarig på Apoteket AB.

Förbudet att sälja paracetamol på andra ställen än apotek gäller enbart tabletter som går att svälja hela. Det går alltså fortfarande att köpa paracetamol i flytande form eller brustabletter i exempelvis den lokala matvaruaffären. Det verkar dock som att kunderna passar på att bunkra upp med alla former av smärtlindring som finns när de är inne på ett apotek. För det är inte bara tabletter som apoteken säljer mer av.

– Om vi ser på den totala volymen av paracetamol – alla beredningsformer – ökade vår volym med 36 procent i november 2015, säger Maria Mårfält.

Hur mycket som försäljningen utanför apotek dalar går inte att svara på i dagsläget, enligt statistiksamlaren E-hälsomyndigheten. Inrapporteringen av alla siffror blir inte komplett förrän i mars.

Av de siffror som hittills finns för apotek framgår dock att apoteken sålde paracetamol för närmare 125 miljoner kronor under fjärde kvartalet 2015. Det motsvarar en ökning med nära 25 miljoner kronor jämfört med motsvarande kvartal 2014.

Relaterat material

Stopp för paracetamol i matbutiken

Så mycket mer paracetamol såldes i november

Paracetamol-stopp överklagas

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev