Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Straffskärpning krävs för handel med falska läkemedel

Publicerad: 4 februari 2009, 08:04

Handeln med förfalskade läkemedel via internet ökar för varje år. Nu vill Kenneth Johansson (c), ord­förande i riksdagens socialutskott, driva frågan om hårdare straff.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

– Det finns mycket som talar för en straffskärpning. Det här är något vi ser mycket allvarligt på, säger han.

Men det kommer att ta tid. Först om ett och ett halvt år kan det bli aktuellt.
– Det mest naturliga är att se över lagstiftningen i samband med att det nya läkemedelsdirektivet implementeras om 18 månader, för att i så fall koppla ihop det med andra åtgärder så att de blir så heltäckande och får så stort genomslag som möjligt.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, har den illegala internetförsäljningen av läkemedel stigit med 90 procent sedan 2005. Några som blir särskilt drabbade är läkemedelsföretag vars produktnamn ofta står på de oäkta förpackningarna. Ett företag som arbetar aktivt med frågan är Pfizer.

– Vi har kanske råkat särskilt illa ut eftersom vi säljer Viagra, men egentligen berör problemet alla läkemedel. Även antibiotika säljs via internet, säger Petra Eurenius, informationschef på Pfizer.
Pfizer ser problem i att maxstraffet för grovt läkemedelsbrott är på två års fängelse, jämfört med de tio års fängelse som är maxstraffet för grovt narkotikabrott.

– Vi arbetar för hårdare straff, vilket skulle kunna fungera avskräckande. Det skulle kanske också få tullen och polisen att prioritera brotten i högre grad, säger Petra Eurenius.

Hälften av läkemedlen som säljs via internet är förfalskade, enligt WHO. De kan till exempel vara verkningslösa eller ha ett annat innehåll än vad som står på förpackningen.

Trots att det innebär en hälsorisk att använda illegala mediciner är det många som köper preparaten från de oseriösa nätapoteken, kanske för att det känns mer diskret att köpa till exempel potensmedel den vägen.

Från Pfizers sida finns en oro för den dagen då något allvarligt inträffar på grund av ett falskt läkemedel.

– Personen tror då kanske att han eller hon har tagit ett av våra läke­medel. Många falska nätapotek har välgjorda hemsidor och det händer att personer köper läkemedel i god tro därifrån, säger Petra Eurenius.

Johan Nilsson, Andrea Björkman

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev