tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Strukturerade läkemedelssamtal på försök

Publicerad: 28 november 2012, 10:25

Strukturerade läkemedelssamtal på apotek är en del i handlingsplanen för nationella läkemedelsstrategin nästa år.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknadenLäkemedel

Apoteken får en mer central roll i den nationella läkemedelsstrategin år 2013. Hittills har projekten oftare landat på landstingsnivå, som exempelvis inrättandet av lokala stramagrupper som arbetar för minskad antibiotikaresistens och föreskrifter om läkemedelsgenomgångar för äldre med många läkemedel.

Men nästa år ska apoteken prioriteras. En ny aktivitet är ett projekt för att följa upp om apoteken lever upp till principerna för god och ändamålsenlig vård. Projektet kallas: Indikatorer för god patientsäkerhet på apotek”.

Dessutom ska nationella läkemedelsstrategin inleda försök med strukturerade läkemedelssamtal på apotek. Något som Sveriges Apoteksförening välkomnar.

– Strukturerade läkemedelssamtal bör resultera i bättre följsamhet till ordinerad läkemedelsbehandling, bättre behandlingsresultat, reducerade kostnader för felaktig läkemedelsanvändning och färre sjukhusinläggningar orsakade av läkemedelsrelaterade problem, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, i ett pressmeddelande.

Branschorganisationen hoppas att strukturerade läkemedelssamtal är ett första steg mot att farmaceutiska tjänster blir en naturligare del av vårdkedjan.

Ett nytt nationellt forum inrättas under 2013 för så kallad ”horizon scanning” av nya läkemedel. Forumet ska samordna kunskap och underlätta införande och uppföljning av nya läkemedelsbehandlingar.

Dessutom är tanken att AT-läkares kunskaper om äldre och läkemedel ska förbättras med hjälp av en webbaserad fortbildningsmodul.

Relaterat material

Läkemedelsstrategin ska samordnas

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev