Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Substans i svensk medicin tillverkas i drabbad by

Publicerad: 17 februari 2011, 08:08

Flera fabriker som tillverkar aktiva substanser till svenska läkemedel ligger i ett område i Indien där industrin släpper ut antibiotika i vattnet.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

För några år sedan slog forskare larm om att vattnet från ett reningsverk i byn Patancheru utanför staden Hyderabad i Indien innehöll extremt höga halter av aktiva substanser som ingår i läkemedel.

Exempelvis släppte reningsverket ut 45 kilo av antibiotikumet ciprofloxacin under en dag, visade Joakim Larsson som är docent i fysiologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Det är fem gånger så mycket som hela Sveriges dagliga förbrukning.

Sveriges Radios Ekoredaktion har nu bett Läkemedelsverket ta fram uppgifter om ursprunget till svenska mediciner. Det visade sig att fyra av de tio största tillverkarna av aktiv substans till svenska läkemedel finns just utanför Hyderabad.

Liknande resultat fick Joakim Larsson när han begärde ut data för alla produkter som innehöll någon av de nio substanser som är vanligast i avloppsvatten vid fabrikerna, skriver tidningen Vi.

– 31 procent, 74 av totalt 242 undersökta produkter godkända för den svenska marknaden, innehöll aktiva substanser som tillverkats där, säger Joakim Larsson till Vi.

De senaste resultaten från Joakim Larssons forskargrupp visar nu att det finns multiresistenta bakterier i sediment nedanför reningsverket i Patancheru. Han ser en risk för att resistensgener överförs till sjukdomsframkallande bakterier.

– Det kan resultera i en verkligt farlig situation med mer eller mindre verkningslösa mediciner, säger Joakim Larsson.

Läkemedelsverket gör inga miljökontroller av läkemedel som säljs i Sverige. Det vore mot EU:s regler, enligt miljöchefen Charlotte Unger.

– Där har vi ju dåligt med krav just när det gäller tillverkning. Det finns inga gränser som säger att så här mycket får vi till exempel släppa ut av antibiotika och det är därför regeringen har gett oss i uppdrag att se hur man kan ändra EU-reglerna för att inkludera det här, säger Charlotte Unger till Ekot.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev