Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Svalt intresse för näthandel

Publicerad: 8 mars 2012, 08:00

Sälja läkemedel över nätet är framtiden, enligt marknadsansvariga på kedjorna. Ändå är det få som kommit igång eller som planerar att göra det inom en snar framtid.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

Omregleringen av apoteksmarknaden skulle inte enbart medföra fler aktörer som öppnade apotek. Tillgängligheten skulle också förbättras med försäljning över nätet. Men mer än två och ett halvt år efter att reformen genomfördes är intresset för försäljning över nätet svalt, visar en rundringning som Dagens Apotek har gjort till de stora apotekskedjorna.

Hos kedjorna uppger man att det är en tung investering med webb­baserad handel. Bland annat måste den farmaceutiska rådgivningen kunna säkerställas och så kräver vissa läkemedel särskild förvaring och transport, till exempel att de ska kunna transporteras kylda.

– Vi har inga planer på det just nu, vårt fokus ligger på våra butiker och i nuläget bedömer vi att det finns annat som vi vill prioritera framför näthandel, säger Peter Rose, chef för sortiment och marknad på Doc Morris.

I dag är det endast Familjeapoteket och Apoteket AB som säljer läkemedel till privatpersoner över nätet i större skala.

Familjeapoteket började sälja receptfria läkemedel över nätet i samband med omregleringen och för knappt ett år sedan började företaget även expediera receptbelagt över nätet. Företaget har inget fysiskt apotek utan satsar helt på webben.

I höstas köpte Pär Svärdson, en av grundarna till nätbokhandeln Adlibris, tillsammans med kollegor från Adlibris en majoritetsägarandel i Familjeapoteket. Han är nu vd för företaget.

– Konkurrensen på nätförsäljning av läkemedel är fortfarande liten, men det är klart att den kommer att öka.

Han berättar att den receptbelagda delen fortfarande utgör en liten del av försäljningen.

– Men det är där vi tror att vi kan öka mest, säger Pär Svärdson som har som ambition att företaget ska växa rejält.

– För att tjäna pengar på nätet måste volymerna vara stora, konstaterar han.

I december 2010 frågade Dagens Apotek kedjorna om de planerade försäljning av receptbelagda läkemedel över nätet. Då meddelade både Medstop och Apotek Hjärtat att de tänkte börja sälja receptbelagt på sina webbplatser.

Men Apotek Hjärtat kan i dag inte ge några besked om och i så fall när de tänker börja med det.

– E-handel är en del av en modern apotekskedja, men vi har inga besked om när vi planerar att lansera det, säger Erika Burlin Hellman, tillförordnad pressansvarig på Apotek Hjärtat.

Joachim Nielsen, chef för marknad och etablering på Medstop, säger att företaget tittar på e-handel, men att det inte är prioriterat.

Däremot finns en tjänst för att kunna förbeställa läkemedel som ska hämtas ut och eventuellt kan den tjänsten utvecklas till att receptbelagda läkemedel ska kunna skickas hem.

Tjänsten med att kunna förbeställa apoteksvaror över nätet är något som ett par ytterligare kedjor antingen har eller överväger att börja med, men intresset för fullskalig e-handel är svalt.

Inom Apoteksgruppen finns enskilda entreprenörer som har valt att ta emot beställningar över mejl och bland de mindre företagen har en del också någon form av e-handel.

Även om intresset för att sälja läkemedel över nätet just nu är litet framhåller flera aktörer att nätet är framtiden.

Apoteket AB som redan 2006 började med näthandel har inte satsat på det i någon högre omfattning. Ändå ökade försäljningen på webben med cirka 15 procent förra året, enligt Apoteket AB:s varumärkesdirektör Eva Fernvall.

– Vi har inte gjort några stora insatser för att sälja mer över nätet och vi tycker att det är bra att vi ändå ser den här ökningen, säger hon.

– Än så länge utgör webbhandeln en liten del av vår omsättning, men nätet är självklart en av våra framtidskanaler att möta kunden i.

Relaterat material

Webbplatsen är Familjeapotekets enda butik

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev