Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Svårt att häva apoteksreformen

Publicerad: 27 februari 2009, 15:36

Enligt Lars Henriksson, forskare inom EG- och konkurrensrätt på Handelshögskolan i Stockholm, blir det mycket svårt att häva omregleringen genom att skruva ned apotekens marginaler.


Socialdemokraternas talesperson i vårdfrågor, Ylva Johansson, förtydligade förra veckan regeringens planer på att riva upp apoteksreformen vid en eventuell valseger.

Hon skrev i en debattartikel i Svenska Dagbladet att det inte är troligt att apotek kommer att köpas tillbaka, men att ”reglerna för prissättning kommer att ändras radikalt och reglerna för vilka som får äga apotek kommer att ses över”.

Lars Henriksson, forskare på Handelshögskolan i Stockholm inom EG- och konkurrensrätt, har dock juridiska invändningar och är tveksam till att det är genomförbart.

– Om incitamenten skulle skruvas ned eller tas bort skulle vi landa i en typ av indirekt verksamhetsförbud och få en sorts kvasimonopol. Principiellt är detta lika problematiskt som om vi skulle återinföra monopolet, säger Lars Henriksson.

– Det skulle i teorin vara möjligt EU-rättsligt att införa ett monopol igen. Men det skulle vara oerhört svårgenomförbart i praktiken, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev