Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Svårt att mota bort tekniker från receptflödet

Publicerad: 23 mars 2017, 10:08

Marie Määttänen är apotekschef och tekniker med receptbehörighet på ett av Apoteksgruppens apotek i Filipstad. Hon har svårt att se en receptkedja utan tekniker.


På hennes apotek jobbar två farmaceuter och två apotekstekniker i receptflödet.

Vad anser du om apoteksutredningens förslag att endast legitimerad personal ska ingå i receptkedjan?

– Spontant så kan jag inte se hur det praktiskt ska gå att lösa med den farmaceutbrist som är. Det handlar hela tiden att ha tillräcklig kompetens för det man gör och det är mitt ansvar som tekniker i receptkedjan att inte överskrida mina befogenheter. Alla är lika skyldiga vid en felexpedition och kan få varningar, även om farmaceuter har legitimation som de kan mista. I slutändan handlar det om samarbete i personalgruppen, tillit till den man jobbar med och att jag vet var mina befogenheter tar slut.

På Marie Määttänens apotek tar apotekstekniker emot kund, kollar att det är aktuella recept och gör snabbkontroll av dosen. De gör färdigt allt fram till kontroll sedan skriver farmaceut på.  Men enligt Marie finns det inte någon rutin inom kedjan hur tekniker ska jobba i receptflödet.

Vad anser du är fördelarna med att använda apotekstekniker i receptflödet?

– Service gentemot kunderna med den farmaceutbrist som är. Korta ner väntetiderna. Vi servar vårdhem tre dagar i veckan och det förbereder teknikerna, vilket gör att vi sparar in mycket tid. Teknikerna går igenom om det finns recept, plockar och gör färdigt fram till kontrollen. De gör helt enkelt det som tar tid och frigör på så vis farmaceuttimmar.

Vilka nackdelar finns det?

– För att det ska fungera att ha apotekstekniker i receptkedjan så måste man ha flexibla farmaceuter som kan släppa det de håller på med för att gå och skriva på. Det handlar hela tiden om att hitta rätt sammansättning på personal som kan jobba på det här sättet. Som tekniker ansvarar jag för att inte rycka samma farmaceut, från dennes egen expedition, för att signera flera gånger på rad.

Marie Määttänen anser att tekniker i rådgivande ställning alltid kommer att behövas i egenvården och även för att få flyt i receptkedjan så länge det är farmaceutbrist, speciellt utanför storstäderna.

Camilla Axelsson har en lite annan syn på saken. Hon är receptarie på Apoteket Juwelen i Borås och där används inte apotekstekniker i receptflödet. Hon är kluven till apoteksutredningens förslag.

– Det beror mycket på vem man jobbar med. Det är en fördel med legitimerad personal i recepthanteringen men samtidigt svårt att lagstadga om. För en sådan lag skulle låsa mycket, speciellt vad gäller små apotek. Det finns apotek där det fungerar bra att jobba med tekniker i recepthanteringen. Jag har själv på små apotek jobbat med gamla tekniker som är intresserade av recepthanteringen och tar ett stort ansvar.

Camilla Axelsson anser att apoteksteknikerna i dagsläget har spretig kunskap och att erfarna tekniker har mer i bagaget jämfört med mer nyexaminerade. Samtidigt lyfter hon fram att det är viktigt hur arbetsgivare introducerar och informerar nya apotekstekniker när de börjar på ett apotek.

– Vi har haft tekniker på utbildning som inte gjort många timmars utbildning i recepthantering och expedition, och sedan ska jag som farmaceut ta ansvar. Tekniker i receptkedjan behöver ha djupare utbildning enligt mig. Det finns även tekniker som inte alls bryr sig eller tar ansvar och som farmaceut måste du ändå skriva på.

Hon anser att fördelarna med tekniker i receptflödet är att alla hjälps åt med allting, vilket ger bättre sammanhållning och arbetsklimat.

– Tidsmässigt tror jag inte att man sparar så mycket med att använda tekniker utan det är snarare mera ekonomiskt för ägarna.

Vilka nackdelar finns det?

– Det är mer säkert om man som farmaceut gör alla moment själv eftersom det innebär ett stress- och störningsmoment när jag avbryter min kund för att gå och skriva på en annan kunds recept och felmarginalen ökar. För teknikern innebär det även en frustration att behöva vänta på att någon kommer och skriver på.

Relaterat material

Förslag: Bara utbildade får ge medicinråd

Unionen: Inte mer patientsäkert utan tekniker

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News