Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Svårt för apotek att exportera

Publicerad: 17 september 2013, 13:32

Åke Hallman

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Svenska myndigheter och läkemedelsföretag försvårar apotekens parallellexport, anser konsulten Åke Hallman.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Att sälja vidare läkemedel avsedda för Sverige utomlands, det vill säga parallellexportera, kan vara en bra affär för apoteken.

– Ju bättre TLV har varit på att få ned priserna på receptbelagda läkemedel, desto större har efterfrågan från andra länder blivit, berättar Åke Hallman, konsult och tidigare vd på dåvarande Apoteks­bolaget, för Dagens Apotek.

Han har anlitats av Apoteksgruppens apotek Storken i Borrby, som ägnat sig åt parallellexport men stöter på allt större svårigheter. Enligt Åke Hallman är de inte ensamma om problemet.

– För de små apoteken kan det vara en fråga om liv eller död. De kan inte ha ett stort utbud av handelsvaror och receptfritt att tjäna pengar på, säger han.

Svenska apotek kan ha både apoteks- och partihandelstillstånd samtidigt. Tidigare har detta använts för att köpa in läkemedel via apoteksverksamheten och sedan sälja dem vidare till andra EU-länder via partihandelsverksamheten.

I somras publicerade dock Läkemedelsverket ett klargörande på sin hemsida, där det framgår att apotek som har dubbla tillstånd inte får föra över läkemedel från apoteket till partihandeln.

– För mig framstår det som lite märkligt att det här kommer nu och inte tidigare, säger Åke Hallman.

Enligt honom har det i och med klargörandet blivit svårare för apotek att få tag på läkemedel att exportera. Läkemedelstillverkarnas leveransskyldighet gäller inte partihandelsverksamhet, bara apotek.

– Apotek som säger till läkemedelstillverkarna att de vill köpa varor genom sitt partihandelstillstånd får svaret nej, säger han.

Även tidigare har tillverkarna begränsat sina leveranser av läkemedel till apoteken. Dagens Apotek har tagit del av brev från flera läkemedelsföretag till apotek som försökt beställa större mängder läkemedel till sin apoteksverksamhet.

I breven skriver tillverkarna att de inte kan leverera den mängd läkemedel som apoteken beställt, eftersom det skulle kunna leda till en läkemedelsbrist i Sverige.

Men Åke Hallman tror att det snarare handlar om att de velat förhindra att läkemedlen säljs vidare. Han misstänker att företagen hellre säljer sina produkter själva till de länder där de kan ta ut ett högre pris.

– Läkemedelsleverantörerna är inte roade av parallellexport. Det stör deras världsbild att de inte får se olika länder som olika marknader, säger han.

Åke Hallman arbetar nu för att apoteken ska få lättare att köpa läkemedel för parallellexport.

– Sverige värnar om parallellimporten för att kunna medverka till en prispress. Men vi underlättar inte parallellexporten. Då kan man ifrågasätta om EU:s fria rörlighet för varor upprätthålls, säger han.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev