Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Svårt hitta praktikanter

Publicerad: 8 februari 2016, 13:46

Soledad Grafeuille är projektledare på Arbetsförmedlingen.

Foto: Arbetsförmedlingen

Trots att det finns 300 nyanlända apotekare inskrivna i Arbetsförmedlingens rullor, har apotek svårt att hitta praktikanter.


Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


– Jag tror att det skulle kunna gå att fixa hur många praktikplatser som helst i Sverige. Problemet är att Arbetsförmedlingen inte kan få fram några praktikanter. Ingen av våra nyanlända har varit utbildade farmaceuter, säger Pär Svärdson, vd på Apotea, till Dagens Apotek.

Apotea tycker att Arbetsförmedlingen behöver vara mer på fötterna och aktivt arbeta för att para ihop nyanlända apotekare med potentiella arbetsgivare.

– Vi har sagt att vi är väldigt intresserad av att ta emot farmaceuter, men i vår region – Stockholm och Morgongåva – har de inte hittat några. Arbetsförmedlingen ägnar sig oerhört lite åt uppsökande verksamhet, om ingen ringer till den händer ingenting, säger Pär Svärdson.

Arbetsförmedlingen själv tycker inte att den är dålig på att hitta apotekare till praktikplatser. Men menar att mycket hänger på var i landet arbetsgivaren kan erbjuda praktikplats.

– Jag vet att flera praktikplatser har varit på orter där det inte finns deltagare. Söker du en apotekare i Stockholm kan det gå väldigt snabbt. Är det en liten ort i Dalarna eller Värmland tar det längre tid, säger Soledad Grafeuille, projektledare för Snabbspåret på Arbetsförmedlingen, till Dagens Apotek.

Att det skulle vara så stora problem som Apoteas vd beskriver har hon inte märkt.

– Jag känner inte till det. Jag vet att Apoteket AB och Kronans Apotek erbjuder praktikplatser, säger Soledad Grafeuille och fortsätter:

– Vi har ofta en nationell överenskommelse med de arbetsgivare som är intresserade av att erbjuda mer än en eller två praktikplatser. Där hoppas jag att vi får signaler när det inte fungerar.

För att som nyanländ bli aktuell för praktik måste personen vara inskriven hos Arbetsförmedlingen. Det är dock inget problem, enligt Soledad Grafeuille, eftersom alla med en etableringsplan är inskrivna. I samband med inskrivningen görs en kartläggning av personens yrkesbakgrund där han eller hon listar sin erfarenhet och utbildning.

– Eftersom de här personerna inte har sin legitimation klar så informerar man i vårt system att man är matchningsbar till praktik men inte till anställning, säger hon.

Sedan börjar Arbetsförmedlingen leta efter praktikplats. Hur lång tid matchningsarbetet tar beror på vilka praktikplatser som myndigheten får in. Processen ska ske ”skyndsamt”, vilket betyder mellan en vecka och tio dagar i det här fallet enligt Soledad Grafeuille.

– Dels måste vi informera deltagaren om att det finns en arbetsgivare på den här platsen som är intresserat för ett möte, dels kan det vara så att arbetsgivaren vill ha en matchningsaktivitet, säger hon.

Det senare innebär att arbegivaren vill träffa den blivande praktikanten, eller vill ha cv.

– Då måste vi säkerställa att personen har det, säger Soledad Grafeuille.

Apotea har plockat in tio nyanlända praktikanter som arbetar med att plocka icke receptbelagda varor, enligt Pär Svärdson.

Relaterat material

Apotea dubblar omsättningen

Guldåren snart över för apotekare

Apotekssvenska på g

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev