Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Svårt sjuka patienter blir utan sin medicin i månader

Publicerad: 26 augusti 2009, 11:57

Runt hälften av alla patienter med Gauchers sjukdom i Sverige kommer inte att kunna hämta ut någon medicin under de närmaste månaderna. Ett virus har förorenat en fabrik i USA.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Hälften av de patienter i Sverige som lider av Gauchers sjukdom kommer inom kort inte att kunna hämta ut någon medicin. Resten kommer att få betydligt mindre än normalt. Bioteknikföretaget Genzyme, som tillverkar läkemedlet Cerezyme (imiglukeras), har drabbats av ett produktionsstopp.

– Ja, tyvärr är det så. Läget är allvarligt, säger Hilde Furberg, vd för den svenska delen av Genzyme.

För att klara av bristen rekommenderar den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA att medicinen i nu­läget inte ges alls till vuxna patienter med lindriga symtom, medan de med allvarligare sjukdom får nöja sig med mindre mängder.

Medicinen, som består av ett enzym som är mycket dyrt att framställa, ges normalt som infusion var 14:e dag eller en gång i månaden.

Hur länge bristen kommer att vara vet inte företaget, men förhoppningen är att den inte ska vara längre än ”några månader”.

– Ett virus kom in i vår anläggning i Boston och kontaminerade de cellkulturer där Cerezyme tillverkas. Det gjorde att vi blev tvungna att kassera en hel tillverkningsomgång. Vi kommer också att bli tvungna att sterilisera hela laboratoriet och all utrustning innan vi kan komma igång igen, vilket tar tid, säger Hilde Furberg.

Ett 50-tal patienter i Sverige har Gauchers

Gauchers sjukdom innebär en brist på enzymet glykosylceramidas som är viktigt för omsättningen av de vita blodkropparna. Resultatet blir en inlagring av glykosylceramid i lever och mjälte samt förhöjda halter i blodet, något som kan resultera i blodbrist och skelettkomplikationer. Även hjärnan kan påverkas. I Sverige finns ett 50-tal patienter med Gauchers sjukdom.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev