Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Svensk avslöjade stora utsläpp i Indien

Publicerad: 27 februari 2013, 08:18

Ett svenskt rön om stora utsläpp av antibiotika i Indien har satt fokus på läkemedel och miljö.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Från 2007 och framåt har Joakim Larsson, forskare vid Göteborgs universitet, publicerat ett antal studier som fått stor uppmärksamhet. Tillsammans med kollegor har han kunnat konstatera att ett reningsverk i Indien, som tar emot processvatten från flera läkemedelstillverkare, på en dag släppte ut 45 kilo av antibiotikumet ciprofloxacin. I avloppsvattnet och i grundvattnet kring reningsverket fanns också mycket höga nivåer av aktiv substans från bland annat antidepressiva medel och blodtryckssänkande medel.

Joakim Larsson och hans kollegor har också visat att många av de läkemedel som vi köper i Sverige kommer från just de fabriker i Indien som släpper ut stora mängder aktiv substans i naturen.

– Vi har en moralisk koppling dit eftersom vi använder dessa läkemedel, säger Joakim Larsson

Det finns ett antal studier som har visat hur mycket som släpps ut vid läkemedelstillverkning. Men företagens egen öppenhet kring vad de släpper ut är enligt Joakim Larsson begränsad.

Medvetenheten om läkemedels påverkan på miljö väcktes till liv i mitten av 90-talet. Brittiska forskare hittade tvåkönade mörtar i närheten av kommunala reningsverk. Det visade sig att det var en effekt av hormoner från p-piller som spolats ut med avloppsvatten.

Relaterat material

Morot ska göra miljötänk hett

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News