Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Svensk Dos vann halva Sverige

Publicerad: 7 juni 2016, 10:39

Svensk Dos AB vann upphandlingen som leverantör av dosläkemedel i Sveriges fyra nordligaste landsting.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Som Dagens Apotek tidigare berättat löper Apoteket AB:s avtal som dosleverantör till Region Jämtland-Härjedalen och landstingen i Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten, ut i slutet av 2016.

Nu är det klart att Svensk Dos vunnit det kommande i dessa fyra nordligaste landsting, som utgör halva Sveriges yta. Västerbottens läns landsting skötte upphandlingen för de fyra områdena, och besluten har sedan tagits separat i respektive landsting.

Svensk Dos erbjudande var en så kallad dospeng på 0,97 kronor, att jämföra med Apoteket AB:s på 1,09 kronor och Apotekstjänsts på 5,14.

Svensk Dos vd Stefan Krisch säger till Dagens Apotek att han hoppas att de ska kunna överta uppdraget med början den 1 januari 2017. Det som skulle kunna ändra på det är om någon av konkurrenterna skulle begära att upphandlingen överprövas.

Över lag har flera dosupphandlingar överklagats i Sverige. I framtiden tror dock Stefan Krisch att vi kommer att se mindre av det.

– Jag tror branschen måste ta sig samman och inte i onödan begära överprövning, säger Stefan Krisch.

Svensk Dos vann förra året upphandlingen av dosläkemedel för sju landsting i Mellansverige. Apotekstjänst AB begärde överprövning, men den begäran avslogs. I våras ville både Svensk Dos och Apoteket AB att det uppmärksammade nollavtalet skulle överprövas. Där vann Apotekstjänst den gemensamma upphandlingen för Region Östergötland, Landstinget i Kalmar län, Region Jönköpings län, Region Kronoberg och Landstinget Blekinge.

Svensk Dos ingår sedan december 2015 i Oriola-KD-koncernen.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News