Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Svenska Läkemedelsverket kan få mer att göra

Publicerad: 8 december 2016, 13:43

Catarina Andersson Forsman välkomnar att regeringen nu driver att EMA ska placeras i Sverige.

Foto: Läkemedelsverket

Läkemedelsverket är redo att bistå regeringen i arbetet med att få den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA till Sverige.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

I dag är Sverige och Storbritannien de två länder som EMA lägger ut flest uppdrag på. När Storbritannien lämnar EU är det hög sannolikhet att Sverige får ännu fler uppgifter, enligt Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman.

– Det är troligt att de som redan gör mycket får ännu mer att göra när den brittiska myndigheten, som i dag drar ett tungt lass, inte längre finns med i EMA-sammanhang, säger hon till Dagens Apotek.

Vad innebär det för Läkemedelsverket att regeringen nu aktivt driver att få EMA till Sverige?

– Det vet vi inte ännu. Det ska bildas ett sekretariat som arbetar med de här frågorna. När det kommer på plats får vi klarhet i vilken roll vi får.

Hur ser du på att regeringen tar det här initiativet?

– För oss som myndighet är det bra att få ett klart politiskt besked om vad regeringen vill och vi kommer att bistå med fakta om vårt arbete i relationerna med EMA.

Hur goda chanser har Sverige att lyckas?

– Jag hoppas att de är goda eftersom vi är en väl sedd nation i de här sammanhangen och eftersom vi är aktiva och gör ett bra arbete.

Relaterat material

Så vill regeringen ta EMA till Sverige

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev