Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Svenskar köper olagliga piller

Publicerad: 14 mars 2013, 11:42

Svenskarna fortsätter att köpa olaglig antibiotika och värktabletter på internet, trots att godkända motsvarigheter säljs på apoteken.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

I höstas deltog Läkemedelsverket och Tullverket i den internationella operationen Pangea V mot olagliga läkemedel. I Sverige satsade man på internetförsäljning riktad till allmänheten. Arbetet ledde bland annat till att mer än 30 annonser plockades bort från auktionssajter och att Tullverket kunde förhindra att runt 20 000 tabletter nådde den svenska marknaden. Många av de beslagtagna breven och paketen innehöll lösa kapslar och tabletter utan identitet, men nu har de analyserats.

– Vanligast är fortfarande bantnings- och potensläkemedel. Men den här gången fokuserade vi på tre andra kategorier: antibiotika, dopning och värk, säger Ingela Ottoson, utredare på Läkemedelsverket.

Ett av läkemedlen som analyserats innehöll metronidazol, ett antibiotikum som är farligt om det används i kombination med alkohol. Läkemedelsverket har ett tydligt mål att få bort alla olagliga och stundtals farliga läkemedel från Sverige och låta apoteken fortsätta vara en garant.

– Apoteken i Sverige gör en bra insats och erbjuder kontrollerade produkter, säger Ingela Ottoson.

Men varför tror du att vissa personer köper olagliga läkemedel när det finns liknande godkända på apoteken?

– Vi tror att det kan vara så att en del personer känner att det är jobbigt att prata om de problem man har med en läkare. Då kan internet vara en snabb lösning. Man är sin egen doktor, ställer sin egen diagnos och går ut på nätet och köper oftast olagliga läkemedel, säger hon.

Läkemedelsverket har deltagit i veckolånga operationer i tre, fyra år men med olika stora resurser, så någon jämförelse mellan åren av antalet olagliga läkemedel går inte att göra.

CHRISTOFFER NILSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev