fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Sverige får propofolleveranser från Norge

Publicerad: 12 maj 2020, 08:40

Foto: Getty Images

När fler patienter kräver intensivvård, ökar användandet av narkosläkemedlet propofol. I Sverige råder brist, och nu kommer därför extra leveranser från Norge, som inte har lika stort tryck på intensivvården. Det rapporterar Sveriges Radio.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagApoteksmarknadenIntensivvårdLäkemedel

Cathrine Hofbauer

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se


Narkosläkemedlet Propofol används bland annat för patienter som vårdas i respirator. Under pandemin har förbrukningen skjutit i höjden, vilket har lett till bristsituationer. Enligt Sveriges Radio är åtgången i Region Stockholm till exempel lika stor under en vecka som den normalt är under en månad.

– Förra veckan hade jag ett samtal med den norska hälsoministern där jag berättade om situationen i Sverige och vi enades om att försöka lösa den här situationen på bästa sätt, säger Lena Hallengren, socialminister, enligt ett pressmeddelande från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Hittills har akuta bristsituationer hanterats genom ett samarbete mellan regionerna, läkemedelsföretag, distributörer, apoteksaktörer, myndigheter och regeringen. Inköpen samordnas genom att fyra regioner har fått i uppdrag av de de andra regionerna att göra gemensamma inköp.

Den kommande veckan kommer leveranser från den norska hälso- och sjukvården. Propofolen fördelas sedan mellan regionerna utifrån behov, uppger SKR. Extraleveranserna från grannlandet väntas täcka ungefär en veckas behov. Andra insatser som genomförs för att säkra tillgången är att köpa propofol från flera olika leverantörer. Sjukvården rekommenderas också att i den mån det går försöka minska användningen och använda alternativa narkosläkemedel.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev