Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Sveriges apoteksförening: Apoteken följer reglerna

Publicerad: 18 januari 2011, 14:48

Apoteken följer den praxis som gällde under monopoltiden och Sveriges apoteksförening anser att de därmed uppfyller dagens lagkrav.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

– Som jag ser det är det exakt samma regelverk som tidigare och vi följer reglerna på samma sätt, säger Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening, till Dagens Apotek.

Att tala om en ”24 timmars-regel” är egentligen vilseledande, tycker Johan Wallér. Han skulle hellre se att man talade om den praxis som tidigare gällde på Apoteket AB.

– Det blir förvirrande när man säger att man har en 24 timmars-regel som har en del undantag. Som kund blir du förbannad om du får höra att det är 24 timmar som gäller men att du inte kan få ditt läkemedel förrän till exempel efter helgen, säger Johan Wallér.

Varken före eller efter omregleringen kunde alla kunder få sina läkemedel inom 24 timmar, eftersom apoteken är beroende av distributörernas stopptider och leveranser. Men fortfarande får kunderna samma service som före omregleringen.

Johan Wallér hoppas att Läkemedelsverket kommer att jämföra dagens situation med hur det såg ut före omregleringen och dra slutsatsen att apoteken följer kraven i den nya förordning som nu reglerar frågan.

– I de allra flesta fall finns kundernas läkemedel på apoteket och i de undantagsfall som läkemedlet inte finns på hyllan så kan kunden oftast få det redan dagen efter, säger Johan Wallér.

Kan det inte bli krångligt när man har en praxis som inte riktigt stämmer överens med skrivningen i lagen?

– Regler är aldrig så tydliga, utan man får läsa i de förarbeten som gjordes när lagarna skrevs för att förstå dem. Men det är klart att det vore bättre för alla inblandade om det vore fullkomligt klart vad det är som gäller, säger Johan Wallér.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News