fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Sydsudan gav mersmak

Publicerad: 26 maj 2016, 08:52

Bild 1/4  

Foto: Pernille Miller

Apotekaren Pernille Miller från Danmark har arbetat sex månader i ett flyktingläger i Sydsudan i Östafrika. Där var hon ensam farmaceut med ansvar för Läkare utan gränsers apotek.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


– Jag hade ansvar för alla läkemedel, det var mitt ansvar ha koll på vad vi behövde beställa och hur vi skulle använda dem. Man får läkemedel fyra gånger om året så det man beställer ska räcka i tre månader, säger hon på besök hos Dagens Apotek i Stockholm.

I flyktinglägret bodde cirka 3 000 personer, varav många var internflyktingar i sitt eget land. Somliga av dem hade aldrig tidigare sett en vit människa, så det hände att barn blev rädda och grät när de såg Pernille Miller och hennes europeiska kollegor. Fast det var också mycket skratt. Särskilt på joggingturerna.

– Barnen sprang med oss när vi var ute. De undrade vad det var för konstiga vuxna som var ute och tränade, säger Pernille Miller.

Du kunde alltså dra på dig joggingskorna och sticka ut på om en löprunda?

– Ja, om vi var två personer. Säkerheten kommer alltid först hos Läkare utan gränser. Man har en del restrektioner, vart man får gå och så. Det fanns vakter och skulle du åka någonstans kom alltid en chaufför med bil, säger Pernille Miller.

Hon var inställd på att tillvaron skulle vara annorlunda i flyktinglägret jämfört med vardagen hemma i Danmark. Fast det var inte den 40-gradiga värmen, lerhyddan hon bodde eller arbetsveckan som varade från måndag till lördag som överraskade mest.

– Det jag reagerade mest på var att när du går till ett apotek i Danmark eller Sverige så får du en läkemedelsförpackning med 20–30 tabletter. Där var det tusen tabletter som vi fick paketera om till 300 tabletter som vi lade i en påse, skrev dosen på och delade ut, säger Pernilla Miller.

I flyktinglägret fick hon också se sitt livs första lagerkort på papper, något som slutade att användas för länge sedan i Danmark.

– Det system som man har på ett apotek här är inte samma som man har hos Läkare utan gränser. Där kör man allt i alfabetisk ordning och så har man stock cards, säger Pernille Miller.

Hennes tips till farmacueter som funderar på att arbeta i flyktingläger eller katastrofzoner utomlands är att läsa på om området innan man åker.

– Man bör ha lite insikt om vad det är man kommer till. Jag var placerad i ett flyktingläger där det fanns mycket mänskligt lidande, utsvultna barn… Men de var ändå positiva och log när man sade god morgon, säger Pernille Miller.

Hon berättar att Läkare utan gränser ger de som ska resa utbildning om platsen och vilka sjukdomar som finns där. Dessutom ges en säkerhetsgenomgång.

– Förberedelserna fungerar fint och när man kommer hem igen är det samma process med avrapportering, säger Pernille Miller.

Hur var det att komma hem?

– Nu kan jag äta en apelsin ensam. Där fanns inte så många apelsiner så när man hade en delade man alltid med sig. Det är småsaker. Jag vet inte om jag har blivit en bättre apotekare, men jag har blivit lugnare, säger Pernille Miller som tänker ge sig ut i världen igen om ett tag:

– Jag vet inte vart, men jag ska ut igen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev