Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Tamro försvarar leveransmodell

Publicerad: 23 februari 2016, 13:40

Grossisten Tamros vd Lars Schenatz slår ett slag för det svenska systemet att distribuera läkemedel. Han tror inte att patienterna skulle få bättre service om modellen ändrades.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

– Vi kan inte finna något stöd för påståenden om att andra distributionsmodeller uppvisar bättre servicegrad, högre kvalitet eller lägre priser, säger Lars Schenatz till nyhetsbrevet Läkemedelsmarknaden.

Dagens modell bygger på att det är läkemedelsbolagen och inte apotekskedjorna som betalar för leveransen. Flera kedjor har dock utan framgång försökt att bryta upp distributionsstrukturen, bland annat genom att vända sig till Konkurrensverket. Det gäller exempelvis Apotek Hjärtat som 2013 misstänkte att Tamro försökte stänga ute bolaget från marknaden.

Lars Schenatz menar att debatten ofta bygger på känslor och inte på fakta. Ett argument som ibland förs fram enligt honom är att dagens distributionsmodell skulle vara lagstadgad.

– Det är inte korrekt. Alla som uppfyller kraven på partihandelstillstånd kan distribuera läkemedel till apotek, säger Lars Schenatz till nyhetsbrevet Läkemedelsmarknaden.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev