söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Tamro och Oriola-KD tvekar om fullt läkemedelssortiment

Publicerad: 13 augusti 2009, 10:21

Tamro och Oriola-KD har särat på sina planerade apotekskedjor och de befintliga grossistverksamheterna i organisationerna. De tvekar inför att utveckla fullsortimentsgrosshandel.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagApoteksmarknadenLäkemedel

I läkemedelsförsörjningens grossistled har länge ett så kallat enkanalssystem tillämpats i Sverige. Detta innebär att läkemedelsproducenter exklusivt väljer en av de båda partihandlarna – Tamro eller Oriola-KD – för sina produkter.

I apoteksdebatten har det ofta antagits att Tamro och Oriola-KD kommer att utveckla sin grossistverksamhet till att omfatta hela läkemedelssortimentet, när de också satsar på apotek.

Detta skulle vara genomgripande och kostsamma förändringar för de båda företagen, men skulle öppna möjligheten att i hög grad integrera grossist- och apoteksverksamheten.

Men enligt Åke Hallman, tidigare vd för Apoteket AB och nu konsult i bolaget Samhällsinsikt, är det inte alls säkert att det blir så.

– Det nya prissättningssystemet skapar inte de bästa förutsättningarna för det. Eftersom det inte ska finnas någon förhandlingsrätt om priser för receptbelagda generika är det helt ovisst hur lagerhållningen och transporten kommer att ske för dessa läkemedel, säger Åke Hallman.

– Men det står klart att Tamro och Oriola-KD har separerat sin partihandel från den planerade detaljhandelsverksamheten.

Tamro bekräftar det inte är realistiskt att företaget inom de närmaste åren kan tillhandahålla hela läkemedelssortimentet på grossistnivån.

– Att ställa om från dagens system med enkanalsdistribution till fullsortimentsdistribution kommer att ta tid. Framöver kommer vi sannolikt att få se en hybrid av olika lösningar. Vi kommer att anpassa vår verksamhet till de krav och önskemål som våra kunder har, säger Ulrika Hultgren, informationschef på Tamro.

Tamros apotek lär alltså, åtminstone inledningsvis, delvis bli tvungna att anlita andra grossister för sina läkemedelsleveranser, eller leverera direkt från tillverkare.

Kronans Droghandel har ännu inte fattat något beslut i frågan om fullsortimentsdistribution.

– Vi följer utvecklingen och rättar oss efter den. Det finns ännu inget slutligt beslut i den här frågan, säger Thomas Gawell, vd för Oriola-KD:s grossistverksamhet KD Pharma.

Åke Hallman tror att enkanalsdistributionen i praktiken kommer att leva vidare under en period.

– Kanske får vi i det korta perspektivet en situation med en i princip fortsatt enkanalsdistribution, men utan exklusiva avtal så att det formellt inte blir konkurrenshämmande, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev