Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Tätt mellan bud i upphandling

Publicerad: 26 April 2010, 09:04

Upphandlingen som slutade i att tre landsting låter Vårdapoteket försörja sju sjukhus med läkemedel var en strid på kniven.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaci

Som Dagens Apotek rapporterade tidigare i dag blev det alltså den nya apoteksaktören Vårdapoteket som vann den uppmärksammade upphandlingen av läkemedelsförsörjning till sju sjukhus i sydöstra Sverige.

Företaget fick i fredags ett så kallat tilldelningsbeslut, och nu inleds en tiodagarsperiod då överklaganden är möjliga.

Beslutet är historiskt – för första gången vann inte Apoteket AB en upphandling av denna typ.

– Man kan se det som att monopolet på sjukhusen nu bryts i praktiken, säger Bengt Åstrand, vice vd på Vårdapoteket.

Upphandlingen omfattar dels varuförsörjning till de sju sjukhusen, dels tillverkning av cytostatika och radiofarmaka. Vid sidan av dessa verksamheter ska Vårdapoteket dock inte "driva sjukhusapotek".

– Nej, landstingen har själva bemannat upp med apotekare och det vi gör kan ses som en underentreprenad till detta.

Bengt Åstrand och Vårdapotekets vd Tony Rydberg har båda erfarenhet av liknande upphandlingar då de representerat Apoteket AB.

Bengt Åstrand beskriver den aktuella upphandlingen som relativt enkel – efter att Vårdapoteket och de båda andra budgivarna klarat de grundläggande kraven på bland annat kvalitet blev priset i slutändan det som avgjorde.

– Vad jag har förstått låg vi relativt nära Apoteket Farmacis bud, men strax under. KD Pharma hade uppenbarligen räknat på ett annat sätt, säger Bengt Åstrand.

I en tidigare intervju med Dagens Apotek antydde han att Vårdapoteket var intresserat, men kanske inte skulle hinna med att lägga något anbud.

– Stoppdagen för anbud i upphandlingen var samma dag som våra övertaganden av apotek skulle ske. Vi hann lämna ett anbud, men det blev oerhört tajt tidsmässigt, säger Bengt Åstrand.

De sju sjukhusen som omfattas av upphandlingen ligger i Växjö, Ljungby, Kalmar, Oskarshamn, Västervik, Karlskrona och Karlshamn.

Alldeles nyss bekräftade Vårdapoteket tilldelningsbeslutet även med ett pressmeddelande.

– Vi inleder nu ett närmare samarbete med vården i Kronoberg och Blekinge där vi redan har expeditionsapotek på sjukhusen. Men även Kalmar har uppfattat vår styrka. Det här är inte vår sista upphandling, säger Bengt Åstrand i pressmeddelandet.

Om inget överklagande lämnas in kommer Vårdapoteket att inleda sitt nya uppdrag i början av 2011.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev