söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Terrordådet – människor rusade in på apoteken

Publicerad: 10 april 2017, 11:28

Anders Nyberg. Foto: Marcus Ericsson/Thinkstock

Det som värmde mitt hjärta var den solidaritet och uppslutning som alla kollegor på Apotek Hjärtat visade, säger kedjans vd Anders Nyberg, med anledning av terrorattentatet på Drottninggatan under fredagen.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Apotek Hjärtat har dels ett apotek inne på Åhléns, dels ett på Drottninggatan där vansinnesfärden med lastbil pågick strax före klockan tre på fredagseftermiddagen.

– Det var en fruktansvärd händelse. För många av våra medarbetare som befann sig i närheten var det en traumatisk upplevelse, säger Apotek Hjärtats vd Anders Nyberg till Dagens Apotek.

Lastbilskaparen startade sin bilfärd på Adolf Fredriks kyrkogata och passerade då Apotek Hjärtats apotek på Drottninggatan innan han, efter att ha kört sammantaget 570 meter, körde in i entrén till Åhléns.

Personalen på Drottninggatan blev vittnen till den hemska bilfärden där chauffören körde på människor som flydde i panik. Personalen på Åhléns apotek hörde en kraftig smäll när lastbilen for in i byggnaden med full kraft ett plan ovanför. Kedjan har även ett närliggande apotek på Mäster Samuelsgatan.

– Många människor rusade in på apoteken så klart. Apotekscheferna och de anställda gjorde ett fantastiskt jobb som jag är väldigt stolt över. Vi såg också mycket omtanke mellan medarbetarna och en beredskap att hjälpa varandra på de sätt som stod till buds, säger Anders Nyberg.

Anders Nyberg berättar att personal från apoteken på Drottninggatan och Mäster Samuelsgatan träffades på kedjans apotek på Odenplan. Personalen på Åhléns hade uppsamling med övrig personal på varuhuset. Anders Nyberg och andra från huvudkontoret kom också dit.

Enligt Anders Nyberg har krisorganisationen fungerat som den ska med krisstöd till dem som har behövt det.

Apoteken på Drottninggatan och Mäster Samuelsgatan har öppnat och planen är att öppna apoteket på Åhléns så snart som möjligt, sannolikt imorgon.

– Den känsla som de flesta av oss har är att vi vill leva i ett öppet samhälle och att de onda krafterna inte får ta över. Därför är det viktigt att vi kan återgå till normala så snart som möjligt efter den här attacken, säger Anders Nyberg.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev