Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Testosteron gav effekt på äldre mäns sexlust

Publicerad: 22 februari 2016, 06:00

Tillskott av testosteron verkar ge små förbättringar på den sexuella förmågan hos äldre män med låga testosteronnivåer. Det visar en randomiserad studie i New England Journal of Medicine.


– Resultatet är intressant eftersom det ger en indikation om nyttan med testosteronterapi. Dessvärre kunde man inte besvara om behandlingen påverkar patientens överlevnad eftersom studiens omfattning var för liten – det svaret får vi vänta ett tag till på, säger Stefan Arver, överläkare och chef för centrum för andrologi och sexualmedicin vid Karolinska universitetssjukhuset, och som inte själv deltagit i studien.

Att testosteronnivån sjunker är ett normalt skeende när män åldras, men låga hormonnivåer kan exempelvis orsaka benskörhet och minskad sexlust. Om tillskott av testosteron kan kompensera för bristen har varit omtvistat eftersom det saknas kliniskt underlag. Men nu ger den nya studien viss fingervisning i ämnet.

Deltagarna var män över 65 år med låga serumnivåer av hormonet. De hade 275ng/deciliter, som motsvarar 9,5 nmol/liter, eller lägre.

– Vid det gränsvärdet börjar majoriteten av patienter uppvisa symtom på testosteronbrist. Man ska dock ha klart för sig att det är få äldre män som ligger på den nivån. I den här studien fick man fram 790 personer efter att screenat fler än 50 000 män – det är alltså inte många som är aktuella för behandling med testosteron, säger Stefan Arver.

Studien är randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad. Den undersökte tre primärparametrar: vitalitet, sexuell förmåga och fysisk funktion. Totalt behandlades 790 män som var 65 år eller äldre med antingen testosteron, i form av gelplåster, eller placebo under tolv månader.

Vid uppföljningen gick det att urskilja mindre till måttliga förbättringar av sexualdriften hos deltagarna som fått tillskott av hormonet, jämfört med män i placebogruppen. Effekten var dock inte lika kraftig som med viagra och avtog dessutom under studiens gång.

När det gäller de andra två parametrarna kunde forskarna bara urskilja en förbättring på sekundärparametern som berörde depression.

Det finns tidigare forskningsresultat som antyder att testosteronterapi ökar risken för kärlsjukdomar som stroke och hjärtinfarkt. Några sådana tendenser sågs inte i den nya studien men samtidigt måste man ta hänsyn till att effekten är osäker eftersom studiedeltagarna var få, skriver artikelförfattarna i diskussionen.

– Men det är ändå en studie i absolut toppklass. Den är mycket väl genomförd, noggrann och med genomtänkt design. Och tillsammans med kommande forskning kommer den utgöra en viktig grund för framtida behandlingar med testosteron, säger Stefan Arver.

Läs mer i abstract:

S Bashin, G.R Cuningham, A.M Matsumoto, Stephens-Shields och SS Ellenberg med flera. Effects of testosterone treatment in older men. New England Journal of Medicine, publicerad i tidskrift den 17 februari 2016. Doi: 10.1056/NEJMoa1506119

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev