Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Tidigare apotekstopp anser att Apoteket AB bör säljas

Publicerad: 14 januari 2015, 09:54

Åke Hallman.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Apoteksbolagets tidigare vd Åke Hallman tror att den struktur på apoteksmarknaden som vi har i dag kommer att bestå under flera år. Han säger också att han anser att staten bör sälja Apoteket AB.


Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

I går, tisdag, sade nationalekonomen Mats Bergman till Dagens Apotek att han tror att ytterligare någon aktör kommer att bli uppköpt i apoteksbranschen. Åke Hallman, tidigare vd för dåvarande statliga Apoteksbolaget, håller delvis med om den analysen.

– När man ser på andra branscher ser det ut som att det skulle kunna ske ytterligare en sammanslagning, säger han till Dagens Apotek.

Men han framhåller samtidigt att det verkar som att alla aktörer har bestämt sig för att vara långsiktiga och att det inte längre finns några riskkapitalbolag kvar i sektorn.

– Det är svårt att säga vilken pjäs som kan tänkas ta en annan. Jag tror att vi kommer att få se den ägarstruktur vi har i dag i några år till.

Han säger också att hans förhoppning är att Apoteket AB säljs och att det blir nästa stora strukturförändring.

– Man kan fråga sig om staten, som är med och utformar marknaden, ska vara en av de ledande aktörerna. Jag har samma åsikt i andra branscher där staten finns kvar som ägare.

En sådan affär är dock inte särskilt trolig i närtid.

– Alliansen har inte sålt Apoteket AB och det är ännu mindre troligt att den socialdemokratiska regeringen kommer att göra det, säger han.

Relaterat material

”Fem aktörer är en för mycket”

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev