tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Tidigare direktörer: ”Regeln fanns inte”

Publicerad: 24 oktober 2012, 08:55

24-timmarsregeln fanns inte under monopoltiden, uppger Apoteksbolagets tidigare vd och bolagets tidigare chefsjurist. De anser att kravet på att alla apotek ska klara att leverera läkemedel inom ett dygn är en omöjlighet.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

I media och av politiker har det talats om 24-timmarsregeln som något som fanns under monopoltiden och som apoteken nu inte längre klarar. Men Åke Hallman, vd för dåvarande statliga Apoteksbolaget, bekräftar för Dagens Apotek att någon sådan regel aldrig har funnits.

– Apoteksbolaget hade en intern målsättning att klara 24 timmars leverans­tid, men vi nådde aldrig upp till den och det är en omöjlighet på det sätt som man nu har uttalat den här regeln, säger han.

Också Dag Johannesson, tidigare chefsjurist på dåvarande Apoteksbolaget, uppger att 24-timmars­regeln inte var en regel.

– Till att börja med hade man en insikt om att man inte kunde ställa krav på leverans inom 24 timmar från det att kunden efterfrågade ett läkemedel eftersom hela det bakomliggande systemet behöver ledtider. I tätbefolkade delar av landet var det lätt att klara målet, men när det kommer till Gotland eller Norrland inser vem som helst att det inte alltid går att leverera läkemedel inom ett dygn, säger han.

Även om både Åke Hallman och Dag Johannesson är tydliga med att 24-timmarsregeln inte kunde uppnås heller under monopoltiden anser de att det har skett en försämring vad gäller lagerhållningen.

– Kunder talar om en försämring och kunder har sällan fel. Cirka 93 procent får läkemedel på första besöket i dag och vi hade på min tid en servicegrad på 97 procent, säger Åke Hallman och påpekar att det innebär att väldigt många fler kunder får vänta på läkemedel nu än tidigare.

Men det är inte apotekens fel utan beror på sådant som de inte kan styra över, betonar Åke Hallman.

Kritik mot regeln kommer från flera branschpersoner som Dagens Apotek talar med.

– Hur ska ett läkemedel kunna levereras inom 24 timmar till Kiruna? Att ens begära det är korkat. Vi vill att kunderna ska få sina läkemedel så snabbt som möjligt, men det är omöjligt att begära mindre än ett dygns leverans i Norrland, säger Inger Zackrisson, regionchef för Cura-apoteket Norr och tidigare apotekschef både i Luleå och Kiruna.

Relaterat material

Därför hålls inte 24-timmarsregeln

Hon tvingas göra sina kunder besvikna

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev