tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Tidigare Lloyds-chefer vill lösa farmaceutbrist

Publicerad: 27 januari 2016, 13:30

Daniel Rahmstrid grundade tillsammans med Fabian Amiri och Ali Kouchek Apotekskonsulterna.

Ett nytt bemanningsföretag håller på att etablera sig i apoteksbranschen. Tre tidigare regionchefer på Lloyds Apotek drog i oktober 2015 i gång Apotekskonsulterna.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


– Vi lämnade Lloyds för att vi var sugna på att starta eget och ville tillföra något nytt på arbetsmarknaden för farmaceuter. Efter att ha jobbat som apotekschefer och regionchefer känner vi väl till de utmaningar som man ställs inför om man är kund i bemanningsbranschen, säger ene grundaren Daniel Rahmstrid till Dagens Apotek.

Hittills är det bara de tre delägarna som är anställda i bolaget och som har varit uthyrda på olika uppdrag, något som de tänker fortsätta med. Gensvaret från branschen har varit bra, enligt Daniel Rahmstrid, som säger att målet inte är att ha flera hundra konsulter i stallet.

– Vi vill vara små, men skickliga.

Den som anlitar en konsult ska få en resurs som tillför såväl ett ekonomiskt mervärde som nöjdare kunder. Här är trions bakgrund från apoteksgolvet en styrka, tror Daniel Rahmstrid.

– Vi kan utmaningarna man ställs inför när man driftar ett apotek. När vi själva jobbade som regionchefer drog vi oss för att hämta in externa bemanningslösningar. Vi upplevde att det kostade mer än vad det smakade, och det vill vi ändra på. Man ska få det man betalar för, nämligen en bra resurs, säger han.

Konkurrensen är inte knivskarp på området då få bemanningsbolag enbart sysslar med apotek. Samtidigt är arbetslösheten låg bland farmaceuter och apotekskedjorna slåss om att hitta folk. Det senare avskräcker dock inte Apotekskonsulterna.

– Vi har bra nätverk sedan tidigare, men framför allt satsar vi på att vara en attraktiv arbetsgivare med kompetensutveckling, kollektivavtal och konkurrenskraftig lön, säger Daniel Rahmstrid.

Vad vinner apoteken på att anlita er?
– På vissa orter är det svårt att få tag på farmaceuter, där kan vi hjälpa till. Ofta är det dessutom så att när man överväger att ta in en extern bemanningsresurs på svårrekryterade orter har den egna bemanningen krisat ett tag. Vi tror att det är just då man behöver en skicklig resurs som mest, säger Daniel Rahmstrid.

En annan fördel med bemanningsbolag är att apoteken kan hyra in på kortare tid än vad det kan anställa på, enligt Daniel Rahmstrid. Att det skulle skapa en otrygghet för konsulten håller han inte med om.

– Är man anställd hos oss har man fast anställning med månadslön oavsett om man är uthyrd eller inte. Detta ser vi snarare som en fördel för den anställde än en otrygghet. Tar man anställning hos oss tror jag att man gillar det flexibla. Man gillar att anpassa sig med kort varsel, det är den typen av farmaceuter vi är ute efter, säger Daniel Rahmstrid.

Relaterat material

Brist på personal sinkade öppnande

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev