söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

TLV: Äldres hälsa lika mycket värd

Publicerad: 11 mars 2013, 09:56

TLV slår ifrån sig kritiken om att myndigheten påstås värdera äldres hälsa lägre än yngres.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknadenLäkemedel

I en artikel i Svenska Dagbladet i helgen får Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, skarp kritik från pensionärsorganisationen PRO. Bakgrunden är motiven bakom myndighetens beslut om att inte subventionera Zytiga, ett läkemedel som kan förlänga livet för män med obotlig prostatacancer.

TLV förklarar beslutet i ett kunskapsunderlag till Sveriges Kommuner och Landsting. Där finns bland annat formuleringar om att patienterna ofta är äldre och inte kan börja arbeta efteråt. Skulle de här patienterna få förlängd överlevnad skulle samhällskostnaderna i sin tur öka, resonerar TLV.

I ett pressmeddelande från i dag, måndag, skriver TLV att man uttryckt sig olyckligt i kunskapsunderlaget och vill förtydliga att man ”definitivt inte anser” att pensionärers hälsa inte är lika mycket värd som andras.

”Däremot tar vi hänsyn till om människor till följd av en läkemedelsbehandling kan börja arbeta. Detta är minst lika relevant för unga patienter som drabbats av en svår livshotande sjukdom som för äldre”, skriver myndigheten i pressmeddelandet.

PRO ska anmäla TLV till Diskrimineringsombudsmannen för att få prövat om det handlar om åldersdiskriminering.

CHRISTOFFER NILSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev